GGZ-team

Vanaf april 2019 is er in de wijk een GGZ-team actief. Dit team bestaat uit professionals van de volgende organisaties:

  • Mondriaan

  • MET GGZ

  • LEVANTOgroep

  • Leger des Heils

  • Trajekt

  • Radar

  • ZIO (POH-GGZ, projectleiding)

Samenstelling team

Het team bevat de volgende professionals:

  • Psychiater

  • Gedragsdeskundigen (GZ-psychologen, psychotherapeut)

  • Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundigen (SPV-ers)

  • Maatschappelijk Werkers

  • Ervaringsdeskundigen

  • Intern Begeleiders (IB-ers)

Deze professionals zijn afkomstig vanuit zowel het Sociaal Domein als het Zorgverzekeringswetdomein. De professionals voeren hun werkzaamheden uit voor het GGZ-team in de wijk en hebben minder verantwoordelijkheid naar hun moederorganisatie over de zaken die zij doen (waarbij wel de belangrijkste afspraken ten aanzien van privacy etc. geborgd zijn). Daarmee wordt voldaan aan de ambitie om domeinoverstijgend, integraal en white-label te werken.

Verwijzing naar het GGZ-team

De huisarts beslist samen met de cliënt of behandeling binnen dit team passend is. Indien zij beiden vinden dat dit het geval is, vindt verwijzing naar het GGZ-team plaats. Indien dit niet het geval is, vindt verwijzing naar andere zorgaanbieders binnen de regio plaats.

Werkwijze team

Gezamenlijk worden aanmeldingen besproken en wordt gekeken wat, op basis van de informatie in de verwijzing, de best passende zorg zou kunnen zijn. De ambitie is om in de basis alle behandeling in de GGZ te doen vanuit het team en op te schalen naar andere zorg op het moment dat dit nodig is. Hierbij wordt de psychiater naar voren geschoven zodat minder onnodige stappen gezet moeten worden alvorens een goede inschatting wordt gemaakt.

Het team bespreekt ook hoe noodzakelijk behandeling/begeleiding op een bepaald niveau moet plaatsvinden. Dit heeft er in de afgelopen periode toe geleid dat er in toenemende mate begeleiding/behandeling vanuit een samenwerking tussen het Sociaal Domein het Zorgverzerkeringsdomein heeft plaatsgevonden. Dit leidt tot minder onnodige behandeling in de GGZ en ook een snellere mogelijkheid op te schalen naar de GGZ indien dit nodig is.

Positieve Gezondheid

Binnen het GGZ-wijkteam wordt met elkaar de dialoog aangegaan over hoe we in de wijk de zorg met de burger beter en efficiënter kunnen neerzetten.  “Mensen zijn niet hun aandoening.” Toch focussen we daar in de zorg doorgaans wel op. De aandacht gaat uit naar klachten en gezondheidsproblemen, en hoe we die kunnen oplossen. Met Positieve Gezondheid kiezen we die andere invalshoek. Het accent ligt niet op de diagnose en ziekte maar op mensen zelf, op hun veerkracht en op wat hun leven betekenisvol maakt. De focus wordt verlegd van ziekte naar Gezondheid.

Resultaten

In 2018 werd in de twee pilotpraktijken gestart met de nieuwe GGZ werkwijze. Die bestond onder andere uit een maandelijks MDO en de plaatsing van een GZ-psycholoog in de praktijk. Sinds 2019 hebben de twee pilot praktijken de mogelijkheid om patiënten naar het GGZ wijkteam te verwijzen. Het grootste deel van de cliënten met psychisch leiden wordt verwezen naar de POH-GGZ die in de huisartsenpraktijk werkzaam is. Van de GGZ verwijzingen die niet naar de POH GGZ werden verwezen bleek in de eerste drie kwartalen van 2020 dat de huisartsenpraktijken 72% naar het wijkteam verwezen. De professionals kennen elkaar domein- en echelonoverstijgend steeds beter en weten elkaar ook steeds beter te vinden. Uit een peiling bij de professionals blijkt dat 90% van de professionals de huidige werkwijze zou aanbevelen.

In dit rapport treft u de resultaten van de interventies van het project ‘Blauwe GGZ en De Nieuwe GGZ in de Blauwe Wijk’ aan.

Terug naar Blauwe Zorg GGZ