Blauwe GGZ

 


“Blauwe GGZ richt zich op de psychische zorg binnen Blauwe Zorg en heeft als focus het psychisch welbevinden van mensen te vergroten. De cliënt en zijn hulpvraag staan hierbij centraal”. 

Blauwe GGZ

Algemeen

Bij Blauwe Zorg gaat het om een duurzame verandering ten aanzien van de wijze waarop zorg wordt georganiseerd. In lijn met Blauwe Zorg gaat het bij Blauwe GGZ om een duurzame verandering in de GGZ.
Hiervoor werken 13 partijen samen.

KE9A5885.JPG

In de GGZ in Maastricht-Heuvelland liggen de kosten hoger dan in de rest van het land. Daarnaast zijn de wachttijden ook lang (gemiddeld over alle diagnoses meer dan 14 weken tot start behandeling).
De kosten zijn vooral hoger als gevolg van een groot aantal verwijzingen naar de Specialistische GGZ. Tevens worden er eerder meerdere producten achter elkaar ingezet (dus meerdere DBC’s voor een behandeling in de GGZ achter elkaar).


Doelstellingen

G2HP18052311264.jpg

Bij Blauwe GGZ wordt een systeem- en gedragsverandering nagestreefd.
Dit betekent dat we trachten de organisatie van de GGZ aan te laten sluiten op de gemeenschap*.
Daarnaast trachten we een gedragsverandering bij professionals en burgers te bereiken en op een andere manier naar psychische problemen te kijken. Daarbij wordt uitgebreid gebruik gemaakt van Positieve Gezondheid van Machteld Huber. Ook ten aanzien van psychische problemen trachten we mensen te helpen ‘zo goed mogelijk te kunnen aanpassen en een eigen regie te voeren in het licht van de uitdagingen van het leven’.
*zoals ook geformuleerd in het Mental Health Action Plan 2013-2020 van de WHO, gebaseerd op de Sustainable Development Goals; dit is ook teruggekomen in de rapportage van de Commissie Dannenberg.

 

Intensieve samenwerking in wijkgerichte aanpak

ggz ondertekening.jpg

Om deze doelstelling te bereiken wordt er vanuit Blauwe GGZ en De Nieuwe GGZ (DNG) door ZIO met zorgaanbieders, gemeente, zorgverzekeraar VGZ en patiëntenvertegenwoordiging gewerkt aan een wijkgerichte aanpak van psychische problemen. Om dit te realiseren is intensieve samenwerking nodig. Dat heeft ertoe geleid dat op 22 november 2017 tien organisaties in de regio een convenant hebben ondertekend waarin zij de ambitie hebben uitgesproken om in de komende jaren de doelstellingen zoals die geformuleerd zijn in De Nieuwe GGZ te realiseren.


Oprichting CoöperatieDe Nieuwe GGZ (DNG)Zuid-Limburg

Op 1 augustus 2019 is de Coöperatie DNG Zuid-Limburg opgericht. Doel van deze coöperatie is de samenwerking ten aanzien van de uitwerking van de doelstellingen van Blauwe GGZ en DNG te concretiseren.

Gezamenlijk wordt er gewerkt aan een aantal innovaties in de wijze waarop GGZ wordt aangeboden. De innovaties hebben betrekking op het betrekken van het netwerk rond een zorgvrager, het faciliteren van een nauwere samenwerking tussen verschillende echelons (en financieringsstromen) en het organiseren van de best passende zorg (waarbij over- en onderverzorging wordt vermeden). Tevens wordt er gekeken naar de inzet en beschikbaarheid van ervaringsdeskundigheid.


Interventies in de wijk

spinnenweb.png
 
GGZ MDO.jpg

Interventies in de blauwe zorg wijken

In het kader van Blauwe GGZ en De Nieuwe GGZ is in de voorliggende periode gewerkt aan het inrichten van een wijkgebonden GGZ in vier wijken in Maastricht: Wittevrouwenveld, Wyckerpoort, Nazareth en Limmel

De belangrijkste knelpunten in de GGZ zijn gelegen in de lange wachttijden en de oplopende kosten.
In het project is gestreefd deze knelpunten aan te pakken door niet enkel focus te hebben op deze twee knelpunten maar tot een herontwerp te komen van de manier waarop GGZ inhoudelijk en procesmatig ingericht wordt. Het gaat hierbij om een wijkgerichte benadering, dicht bij huisarts, domeinoverstijgend en integraal (sociaal domein, basis GGZ én specialistische GGZ).

Hieronder worden de resultaten van de interventies van het project ‘Blauwe GGZ en De Nieuwe GGZ in de Blauwe Wijk’ t/m 2020 beknopt weergegeven.

Doel

De positie van de burger met een psychologische zorg vraag verbeteren en passend gebruik van de GGZ-zorg stimuleren door een wijkgerichte aanpak.

Interventies

Interventie 1: Multidisciplinair Overleg (MDO) GGZ in twee huisartsenpraktijken
Vanaf 1 januari 2018 is er een maandelijks MDO in de twee pilotpraktijken. Tijdens dit MDO vindt consultatie, triagering en terugkoppeling plaats tussen professionals van verschillende achtergrond en verschillende organisaties (Mondriaan, MET GGZ, LEVANTOgroep, Radar en Trajekt). Dit heeft sinds 2018 geleid tot zo’n 12 MDO’s per praktijk waarin per overleg ongeveer 10 patiënten zijn besproken op basis waarvan tot een zo optimaal mogelijke verwijzing zou kunnen worden gekomen.

Interventie 2: Inzet ervaringsdeskundigen
Vanaf mei 2018 waren er drie ervaringsdeskundigenin de wijkpilot werkzaam die als eerste professionals in de pilot samen in een white-label, domeinoverstijgende en integrale constructie werkten. De ervaringsdeskundigen zijn gestart in de rol van kwartiermaker en hebben verkend wat al aan activiteiten in de wijk plaatsvindt, welke verbindingen er zijn en waar behoefte aan is in de wijk bij professionals en bewoners (met en zonder psychisch lijden). Daarnaast is gestart met een zelfhulpgroep. De ervaringsdeskundigen bieden ook individuele begeleiding van cliënten. Gemiddeld hebben zij zo’n 6 cliënten in begeleiding. De afgelopen twee jaar zijn 78 cliënten individueel begeleid.

 Interventie 3: GGZ Team in de wijk
In 2018 werd in de twee pilotpraktijken gestart met de nieuwe GGZ werkwijze. Die bestond onder andere uit een maandelijks MDO en de plaatsing van een GZ-psycholoog in de praktijk. Sinds 2019 hebben de twee pilot praktijken de mogelijkheid om patiënten naar het GGZ wijkteam te verwijzen.

Het grootste deel van de cliënten met psychisch leiden wordt verwezen naar de POH-GGZ die in de huisartsenpraktijk werkzaam is. Van de GGZ verwijzingen die niet naar de POH GGZ werden verwezen bleek in de eerste drie kwartalen van 2020 dat de huisartsenpraktijken 72% naar het wijkteam verwezen. De professionals kennen elkaar domein- en echelonoverstijgend steeds beter en weten elkaar ook steeds beter te vinden. Uit een peiling bij de professionals blijkt dat 90% van de professionals de huidige werkwijze zou aanbevelen.

Interventie 4: Herstelondersteunende Consultatie (HOC)

59% van de verwijzingen naar het GGZ-team wordt gezien in een HOC. Dat betekent dat op basis van de verwijzing er aanleiding is om een domeinoverstijgende, herstelgerichte vorm van intake te doen ten behoeve van het in overleg met de cliënt komen tot de juiste zorg op de juiste plaats. Na HOC en consultatie is de verdeling zodanig dat het grootste deel van de cliënten naar de GBGGZ gaat en dat ruim 20% van de cliënten niet in de GGZ voor volwassenen komt.

Het resultaat van de HOC en consultatie door psychiater/GZ-psycholoog zijn dat de plaats waar zorg uiteindelijk plaats vindt niet overeen komt met de verwijzing. Een deel van de verwijzingen (12%) krijgt geen zorg, blijft bij een ervaringsdeskundige of gaat naar het Sociaal Domein. In 7% van de gevallen is er een combinatie van de verschillende domeinen.

 Resultaten algemeen

  • 85-90% van de verwijzingen gaat naar het GGZ-team

  • Geen wachttijden

  • Kosten ontwikkelen zich naar landelijk gemiddelde

  • Huisartsen heel tevreden over samenwerking

  • Minder escalatie naar spoedzorg

  • 90% van de professionals in de wijk beveelt deze werkwijze aan

Toekomst

Na veel versnippering is deze pilot het startpunt voor meer verbinding van de zorg; verbinding die we in heel Maastricht-Heuvelland willen uitrollen.

RAPPORT
Klik hier voor het rapport met een uitleg over de interventies en de resultaten.

TOELICHTING:

  1. Positieve gezondheid:
    Alle professionals werken vanuit het gedachtegoed van Positieve Gezondheid.
    › Meer over positieve gezondheid

  2. Multidisciplinair team in praktijk
    Netwerkvorming in en rond de huisartsenpraktijk wordt maximaal gestimuleerd, er is een multidisciplinair team (MDO) gevormd.
    › Meer over het MDO

  3. GGZ-team in de wijk
    Er is een GGZ-team actief in de wijk (bestaande uit professionals vanuit de Zorgdomein en het Sociaal domein).
    › Meer over het GGZ-team

  4. Team ervaringsdeskundigen
    Er is een white-label team van ervaringsdeskundigen in de wijk actief.
    › Meer over de Team ervaringsdeskundigen

  5. Integratie informatie-uitwisseling
    Er wordt gestreefd naar integratie van informatie-uitwisseling.
    › Meer over de integratie informatie-uitwisseling

De eerste resultaten laten zien dat problematiek eerder wordt herkend en dat er minder opgeschaald wordt.

 

Interventie in de regio

G2HP18052358643.jpg

POH GGZ en positieve gezondheid

Het uitgangspunt van de huisartsgeneeskundige GGZ (HAGGZ) is om mensen te begeleiden en behandelen bij lichte psychische problemen. Om goede GGZ te kunnen blijven bieden is vanaf 1 januari 2014 de praktijkondersteuner GGZ (POH GGZ) in alle huisartsenpraktijken Maastricht-Heuvelland werkzaam.

Alle POH-GGZ zijn in 2016 geschoold in het gebruik van Positieve Gezondheid. Het gebruik hiervan is in 2018 geëvalueerd en de aanbevelingen zijn meegenomen in de toekomstige aanpak.

› Meer informatie over deze evaluatie

Om tot optimale zorg te komen, wordt er in een aantal huisartsenpraktijken ook geëxperimenteerd met nadere invoering van ehealth-toepassingen. Op dit moment loopt er een pilot met betrekking tot de PsyMate®. Eerste resultaten daarvan worden medio 2020 verwacht.
Voor meer informatie over de inzet van de POH Jeugd als linkin pin tussen huisarts en gemeente, klik hier.

G2HP1706080298.jpg

Meer informatie
Voor meer informatie over het zorgprogramma GGZ in de huisartsenpraktijk en de folders , verwijzen wij u naar de website van ZIO, klik hier.

Publicaties over Blauwe GGZ

 

Contact

Ingeborg Wijnands
Programmamanager Blauwe Zorg in de wijk

T: 043-3506925
M: 06-82520655
E: i.wijnands@zio.nl