Positief gezond leven doe je zo! Videoportret van Annie van de Put

In Blauwe Zorg in de Wijk gaan we in gesprek met bewoners die op inspirerende wijze vertellen over hun leven. Dit filmpje is gemaakt voor NPO/Beterou en gaat over Annie van de Put uit Wittevrouwenveld. Een begrip in de buurt! Annie is 73 jaar en geridderd in de orde van de Oranje Nassau voor haar 20 jaar vrijwilligerswerk. Op 51 jarige leeftijd kreeg zij de diagnose COPD. Bekijk hier de video.
Met dank aan Annie van de Put!

Annie van de Put

Annie van de Put

Onze eerste 'eigen' training Positieve Gezondheid van start! Aanmelden kan.

Op 1 november start de eerste training Positieve Gezondheid die speciaal ontwikkeld is voor de pilot Blauwe Zorg in de Wijk. IPH trainer i.o. Cisca van der Meijs verzorgt de scholing, samen met Joan van Hemert, ervaringsdeskundige. 
Primair zijn de trainingen voor beroepskrachten die in contact komen met patiënten /cliënten/bewoners uit de vier Maastrichtse Blauwe Zorg wijken: Wittevrouwenveld, Wyckerpoort, Nazareth, Limmel. Indien er plaats over is, kunnen ook andere beroepskrachten uit Maastricht of omstreken deelnemen.

Meer info en aanmelden: https://www.zio.nl/scholing/cursus/14545/training-positieve-gezondheid/

MCM_18082802010.jpg

Magazine 'Blauwe zorg in de wijk': de beweging naar duurzame zorg is in gang gezet

Met genoegen presenteren we ons magazine “Blauwe zorg in de wijk. Samen op weg naar een positief gezond Maastricht!”

U wordt meegenomen in de beweging die we vanaf najaar 2016  in vier Maastrichtse wijken in gang hebben gezet naar duurzame en effectieve zorg met de vraag van de burger als uitgangspunt. Het is een experiment waarin we een andere mindset bij zorgverleners en burgers proberen te realiseren, uitgaande van mogelijkheden in plaats van beperkingen.

 Met de pilot Blauwe Zorg in de wijk pakken de gemeente Maastricht, zorgverzekeraar VGZ en regionale zorgaanbieders de uitdaging samen aan, mede ondersteund door cofinanciering van de Provincie Limburg. Een experiment waarmee we hopen èchte innovaties te realiseren; in gedrag, in werkwijze en in de manier waarop we naar problemen van burgers kijken.

Waar staan we nu? Wat willen we realiseren in de wijken en hoe doen we dat?
Acht projecten zijn inmiddels gestart in de vier wijken en de eerste resultaten worden in dit magazine aan u gepresenteerd. Betrokken, enthousiaste, medewerkers vertellen u dit aan de hand van interviews.

Wij hopen u te inspireren met dit magazine!
Klik hier om het magazine te lezen! Wilt u een magazine per post ontvangen, stuur dan een mail naar g.smeets@zio.nl.

foto magazine rechthoek.jpg

Burgerparticipatie: van denken naar doen!

De aankomende maanden gaan we met verschillende projecten van start in de wijk waarin Burgerparticipatie centraal staat. Essentieel is dat we steeds beter in staat zijn om ook, daar waar mogelijk, de projecten te verbinden en dat we de bewoners daar vanaf het eerste moment in betrekken.

Burgerparticipatie bekeken door de bril van de professional of door de bril van de burger levert verschillende en soms zelfs tegenstrijdige beelden op. Inwoners zien burgerparticipatie meer vanuit eigen kracht en passie en hebben behoefte aan het ontwikkelen van een nieuwe samenwerking tussen gemeenschap en instellingen. Professionals zijn op zoek naar hoe ze meer en verschillende inwoners het beste kunnen betrekken.

In een inspirerend gesprek met Buurtbelangen Nazareth hebben we besloten dat we zoveel mogelijk vanaf het eerste moment met elkaar gaan opstarten in de nieuwe projecten. Dat betekent ook dat de projecten nog niet dichtgetimmerd zijn maar dat bewoners met hun wensen en behoefte en ervaringen en aanbevelen direct kunnen aansluiten in de projecten.

Bijeenkomst in Nazareth op 21 oktober a.s.
Het startsein hiervoor is op 21 oktober van 1400-1600 uur in het Buurtcentrum Nazareth, Miradorplein 39 Maastricht. Er zijn gesprekstafels met verschillende thema’s en projecten waar we met elkaar onder het genot van koffie/thee, vlaai en groentesoep uitgebreid in gesprek kunnen gaan. Het doel is om naast het geven van informatie vooral een weg te vinden de projecten zo goed mogelijk aan te laten sluiten op de interesses van de bewoners en een match te maken tussen de projecten en motivatie en passie van de bewoners.


Nieuwe projecten in 2018-2019 zijn:

Architect in de wijk 2.0: Dit project is een doorontwikkeling van “Architect in de wijk “tijdens de opening van de groene loper. De bedoeling is om burgers en studenten samen te laten fungeren als “architecten van de wijk”. Dit in aansluiting op met name de ambitie voor 2018 om nog meer en intensievere verbindingen met burgers te maken en ondernemende-innovatieve professionals op te leiden.Wat en hoe deze ‘architecten’, uit de leef- en systeemwereld, samen iets kunnen betekenen als ontwerpers van duurzame wijkvernieuwing, moet de tijd uitwijzen. (Limmel/Nazareth). Het is heel fijn dat Zuyd Hogeschool actief betrokken is. Studenten (social studies, HBOV, facility management, bouwkunde, civiele techniek, communicatie en mediadesign, engineering) zullen het aankomende jaar kennismaken met de wijken en met de bewoners en onbevooroordeeld en niet per se doelgerichte gesprekken voeren waardoor zij heel veel informatie krijgen over hoe de bewoner de leefbaarheid in de wijk ervaart. Anderzijds krijgen de studenten de kans om vanuit authentieke vragen de competenties te leren die horen bij een ondernemende en innovatieve professional, die de wijken in de toekomst nodig hebben. Dit gezien de complexe vraagstukken in een steeds veranderende samenleving, waarin vergrijzing en ontgroening vragen om een ontwikkelingsgerichte doelzoekende en integrale aanpak. Het heeft de voorkeur dat de studenten context based kunnen werken in een soort living lab in de betreffende wijk(en).

Nu voor later positief gezond leven: Ontwikkelingen van bewustwording en positief gezond denken bij de toekomstige ouderen (in een kwetsbare positie) waardoor zij vroegtijdig gaan nadenken over ouder worden in hun eigen omgeving. (Limmel/Nazareth)

Gezondheidsambassadeurs in de wijk. lees hier.

IMG_6127.JPG

Nieuwe projectideeën: beroepskrachten gevraagd om mee te denken!

De werkgroep “Zorg sluit beter aan” van de pilot Blauwe zorg in de wijk heeft als opdracht om aan de hand van het casussenboek te kijken of er mogelijkheden zijn om zorg anders vorm te geven. De eerste aanpassing was de Wmo spoedprocedure.

Vervolgens heeft de werkgroep nog drie projectideeën verder uitgewerkt en voorgelegd aan het Dagelijks Bestuur van de pilot. Het Dagelijks Bestuur is akkoord met de volgende drie projectideeën:

  1. Interventie casusgestuurd leren: doel is sessies te organiseren om de bevindingen van de werkgroep te bespreken en te leren van elkaar;

  2. Ontwikkelen van een voorstel voor behandeling voor LVB doelgroep met GGZ problematiek;

  3. Ontwikkelen van een voorstel voor meer vrije ruimte voor beroepskrachten.

Voor alle drie de projectideeën zijn we op zoek naar beroepskrachten die het een uitdaging vinden om mee te denken!
Voor projectidee 3 zijn we ook op zoek naar een projectleider.
Mocht je aan een van de drie projectideeën mee willen helpen, meld je dan aan bij bianca.vaessen@maastricht.nl.

Meer informatie over de projectideeën vind je in de bijlage, klik hier.
Meer informatie over de nieuwe trainingen Positieve Gezondheid vanaf november 2018, klik hier.

Bianca Vaessen, projectleider; Kelly Esten, sociaal team centrum; Piet Hauser, sociaal team Limmel-Nazareth

Bianca Vaessen, projectleider; Kelly Esten, sociaal team centrum; Piet Hauser, sociaal team Limmel-Nazareth

Kick off bijeenkomst “Betere coördinatie van multidisciplinaire zorg met eGPO” op 31 oktober a.s.

Professionals in de Blauwe zorg wijken hebben onlangs een uitnodiging via de email ontvangen voor een kick-off bijeenkomst op 31 oktober a.s.
Dan willen we deze professionals kennis laten maken met het digitaal communicatiesysteem eGPO.

“Betere coördinatie van multidisciplinaire zorg” is een van de doelstellingen van de pilot Blauwe zorg. En dat willen we onder andere gaan realiseren met behulp van het eGPO.
Afgelopen jaar heeft een werkgroep van allerlei zorg- en hulpverleners in Maastricht zich hierover gebogen en besloten om gezamenlijk voor dit digitaal communicatiesysteem te kiezen, waar alle professionals mee (kunnen) gaan werken in deze pilotwijken .
Vanaf 1 november a.s. zal dit programma beschikbaar gesteld worden voor professionals in de wijken én (geselecteerde) patiënten. De implementatie van eGPO in de praktijk zal vanaf die datum begeleid worden door projectbegeleider Jeroen Huijskens
De Universiteit Maastricht zal in 2018 en 2018 een evaluatie uitvoeren.

eGPO wordt al gebruikt in de regio Zaanstreek- Waterland, Kop van Noord Holland, Doesburg, Tilburg, Westelijke Mijnstreek en het eiland Texel.
Alvast een kijkje nemen? Bekijk het filmpje van het werken met eGPO,
hier.

Programma 31 oktober a.s.

  • Welkom + plan van aanpak Blauwe zorg wijken

  • Introductie eGPO, inclusief gebruikerservaring

  • Workshop a.d.h.v. een casus, met aandacht voor interprofessioneel samenwerken

  • Afronding en Mogelijkheid tot stellen van vragen

Aanmelden
Heeft u een uitnodiging ontvangen? We hopen dat u erbij bent! Meld u aan vóór 23 oktober a.s via de link in de mail.
Heeft u geen uitnodiging ontvangen en u vindt wel dat u erbij hoort te zijn, stuur dan een mail naar i.wijnands@zio.nl

egpo.png

Op zoek naar gezondheidsambassadeurs in de wijken

Bij het project ‘Gezondheidsambassadeurs’ leid je een aantal actieve buurtbewoners op tot ‘gezondheids-ambassadeurs’, om op verschillende manieren informatie te verzamelen en te kijken naar Positieve Gezondheid in de buurt. Bij eerdere soortgelijke projecten is gebleken dat er een toename is van kennis, buurtontwikkeling en ervaren gezondheid van de ambassadeurs.
Het project gaat starten in november 2018 met 10-15 mensen en zal bestaan uit een aantal trainingen (met hapje en drankje), een periode van data verzameling en een afsluitende bijeenkomst waar bevindingen worden gedeeld met elkaar met een lekker etentje. Wil je ook meedoen of meer informatie? Neem dan contact op met Sanne Grootjans, 06-34339819 (email: s.grootjans@maastrichtuniversity.nl of blauwezorg@gmail.com), er zijn nog een paar plekjes vrij!

ambassadeurs.png

Nieuw: Facebookpagina voor bewoners!

Blauwe Zorg in de wijk heeft een eigen facebookpagina voor bewoners in de wijken Nazareth, Limmel, Wyckerpoort en Wittevrouwenveld!
Doel is om de bewoners te informeren over de Blauwe zorg activiteiten in de wijken, maar ook over alle andere activiteiten in de wijken die bijdragen aan burgerparticipatie, meedoen, bewustwording, zingeving etc.
Neem eens een kijkje en deel de pagina met je eigen contacten! https://lnkd.in/g2DjZKx
Heeft u informatie die geschikt is voor deze facebookpagina, laat het ons dan weten!

facebookpagina.png

Artikel over "Professionals aan zet" binnen Blauwe zorg in de wijk

Wittevrouwenveld, Wyckerpoort, Nazareth en Limmel. Dat zijn de Maastrichtse wijken waar de pilot actief is rond Blauwe Zorg. De insteek daarbij: op een innovatieve manier werken aan een betere gezondheidstoestand van bewoners en een betere kwaliteit van zorg bij lagere zorgkosten. Lees hier het interview met Ingeborg Wijnands (ZIO) en Bianca Vaessen (gemeente Maastricht) uit het blad Content juli 2018.

foto bianca en ingeborg.png

'Dit ben ik! Wie ben jij? Video portretten uit de wijk.

In  Blauwe Zorg in de Wijk in Maastricht gaan we op zoek naar andere manieren van zorg verlenen. Dat doen we ook door in gesprek te gaan met de bewoners van de vier wijken. Tijdens de opening van de Groene Loper op 29 maart jl. troffen oud-leerlingen en buurtbewoners elkaar in een schoollokaal van de St. Theresiaschool en werd een serie korte video portretten gemaakt.

Eén van deze gesprekken is met Margo. Zij vertelt op openhartige wijze hoe zij ondanks haar ernstige beperkingen vastberaden zelf de touwtjes in handen houdt, over haar druk bezochte keramiek lessen, haar grote liefde en hoe ze het leven ten volle wenst te leven door te focussen op de dingen die ze wel kan.. Dat  sluit zo mooi aan bij de grondgedachte van Blauwe Zorg in de wijk: Positieve Gezondheid. 

Bekijk hier de video: Het verhaal van Margo Gilissen
 

reunie taart.jpg

WMO spoedprocedure van start in de wijken

De WMO spoedprocedure geeft gemandateerde zorgverleners (oa huisarts en wijkverpleegkundige) in de vier wijken de mogelijkheid om bij acute situaties vormen van WMO in te zetten. Op 7 mei 2018 vond een bijeenkomst plaats met een instructie voor Wmo zorgaanbieders in deze wijken. Ook de gemandateerde zorgverleners zijn geïnstrueerd. Startdatum is 1 juni 2018, de proef wordt gemonitord en loopt tot december 2018.

ACHTERGROND

Uit de aangeleverde casussen uit het casussenboek kwam naar voren dat bij verschillende situaties een Wmo-spoedprocedure gemist wordt. Daardoor sluit de zorg niet aan bij de vraag van de burger, wordt ondersteuning te laat ingezet, verloopt het herstel trager en wordt meer stress bij de burger veroorzaakt. Met een aantal beroepskrachten zijn de casussen rondom Wmo-spoedprocedures doorgenomen en uitgezocht hoe dat anders had kunnen verlopen als een Wmo-spoedprocedure voor handen was. De werkgroep kwam er achter dat er een Wmo spoedprocedure hulp bij het huishouden bestond, alleen waren de beroepskrachten niet op de hoogte van deze procedure. De werkgroep heeft een voorstel gemaakt om in acute situaties direct de juiste WMO-zorg in te zetten.

OM WELKE ZORG GAAT HET?

De spoedprocedure is alleen bedoeld voor levensbedreigende en acute situaties die betrekking hebben op somatische en psychische problemen, zoals het wegvallen van het netwerk/mantelzorg. Dan kan middels deze procedure direct de juiste ondersteuning ingezet worden door een aantal gemandateerde beroepskrachten. 
Deze Wmo-spoedprocedure is van toepassing voor:

  • Hulp bij het huishouden (incl. maaltijdvoorziening)
  • Begeleiding (individueel en groep)
  • Dagbesteding en vervoer. 

WELKE BEROEPSKRACHTEN KRIJGEN MANDAAT OM DE WMO-SPOEDPROCEDURE IN TE ZETTEN?

  • Wijkverpleegkundigen werkzaam in de vier pilotwijken;
  • Trajectbegeleiders dementie werkzaam in de vier pilotwijken
  • Huisartsen werkzaam in de vier pilotwijken;
  • Praktijkondersteuners huisartsen werkzaam in de vier pilotwijken.

VERWACHTE VOORDELEN

  • De beroepskracht die vaak bij acute situaties betrokken is, beoordeelt de situatie en sluit aan bij de behoefte van de (hulp)vrager;
  • Er speelt geen verschil van inzicht meer waardoor zorg sneller ingezet kan worden;
  • Zorg en ondersteuning worden passender;
  • Er wordt voorkomen dat problemen verergeren;
  • De (hulp) vrager kan sneller terug naar huis vanuit een opname;
  • Er wordt voorkomen dat de (hulp) vrager niet in de thuissituatie kan verblijven;
  • De Wmo hoeft niet meer binnen twee dagen een huisbezoek af te leggen bij levensbedreigende situaties;
  • De Wmo gaat achteraf toetsen of inderdaad de juiste zorg is ingezet;
  • Zorgaanbieder heeft geen financieel risico bij de inzet van zorg.

EVALUATIE

De stappen die vermeld staan bij uitleg procedure worden gedurende een proefperiode gemonitord en indien nodig bijgesteld. Na deze proefperiode  worden alle bevinden aan het Dagelijks Bestuur voorgelegd en gekeken of deze procedure stedelijk kan worden geïmplementeerd.
Het voorstel past in het gedachtengoed van Blauwe Zorg in de wijk, onderdeel professional aan zet. 

MEER INFORMATIE:

  • Beknopte samenvatting klik hier.
  • Voorstel werkwijze Wmo spoedprocedure, klik hier
  • Achtergrond informatie van de werkgroep spoedprocedure, klik hier

Contactpersoon:
Bianca Vaessen
Procescoördinator transformatie sociaal domein, Gemeente Maastricht
Programmateam Blauwe Zorg in de wijk
T: 043 - 350 41 04  
E: bianca.vaessen@maastricht.nl

 

foto wmo spoed.jpg

Resultaten Stadspoli Maastricht gepresenteerd tijdens symposium

De Academische Werkplaats Duurzame Zorg Limburg van de Universiteit Maastricht evalueert de anderhalvelijnsinitiatieven in Zuid-Limburg. Deze werden op 28 maart jl. tijdens het symposium getiteld ‘Toekomstmuziek in Anderhalvelijnszorg’ gepresenteerd. 
Als het gaat om de resultaten van de Stadspoli in Maastricht tot nu toe, kunt u hier de presentatie bekijken. Via de bijgaande link kunt u alle presentaties bekijken, klik hier

 

De stadspoli Maastricht zet anderhalvelijnszorg op de kaart

Anderhalvelijnszorg is een zorgvorm die nog voor de poort van het ziekenhuis een selectie maakt van patiënten die wel of geen duurdere tweedelijnshulp nodig hebben. De dermatologen van het Maastricht UMC+ hebben goede ervaringen met deze zorgvorm. De eerste onderzoeksresultaten van het nut van de anderhalvelijnszorg geven een positief beeld. Klik hier.

dermatoloog.jpg

Coaches Positieve Gezondheid gestart in Blauwe Zorg wijken

Vanaf mei zijn twee coaches Positieve Gezondheid gestart in de Blauwe Zorg wijken Nazareth/Limmel en Wittevrouwenveld/Wyckerpoort. Zij hebben als opdracht om de medewerkers van de sociale teams, huisartsenpraktijken en andere multidisciplinaire teams  te coachen in het gebruik van Positieve Gezondheid. Maak kennis met: Mischa Deusings en Birgitte van den Heuvel.

Mischa Deusings
"Mijn werkervaring ligt voornamelijk binnen de geestelijke gezondheidszorg en het sociaal domein. Bij de gedachte aan positieve gezondheid begint het in mij te borrelen. Gezondheid in brede zin is in mijn optiek dan ook het belangrijkste vermogen van de mens om tot bloei te komen. In het uitdragen van positieve gezondheid spreekt een quote van Gandhi mij erg aan: "Be the change you want to see in the world". Ik heb heel veel zin om in de rol van Coach mensen mee te gaan nemen op de reis die Positieve Gezondheid heet. Ik hoop je te ontmoeten".

 Birgitte van den Heuvel
"Ik woon in ’s-Hertogenbosch en reis 1x per week af naar het mooie Maastricht waar ik de werkzaamheden als Coach Positieve Gezondheid  uitvoer. Daarnaast ben ik  mediator binnen de gezondheidszorg en begeleid ik zorgprofessionals bij het oplossen van conflicten in de samenwerking en het hervinden van plezier in het werken binnen praktijken, maatschappen, teams en samenwerkingsverbanden. Vanuit deze rol ben ik ook in aanraking gekomen met Positieve Gezondheid. Ik richt mij nu, naast mijn mediation praktijk, op het implementeren van het gedachtengoed in de dagelijkse praktijk".

Mischa Deusings                 Birgitte van den Heuvel

Mischa Deusings                 Birgitte van den Heuvel

I2YP komt naar Blauwe zorg in de wijk

Op initiatief Blauwe Zorg in de Wijk  is Karenanna Knopper, contactpersoon Burger aan zet,  met 40 jongeren van In 2 Your Place (I2YP), waarvan de meeste met een GGZ achtergrond, in gesprek gegaan. De gehanteerde interview techniek (geen oplossingen aanbieden, niet sturend) heeft de jongeren uitgenodigd om op een andere manier hun verhaal te vertellen waardoor zij, naast hun problematiek en ervaringen in de ontvangen zorg, ook over hun wensen/ideeën/dromen/mogelijkheden omtrent leven en arbeidsparticipatie hebben gepraat. 

De jongeren hebben de doorlopen zorg/hulp trajecten zeer wisselend ervaren. Echter het is opvallend dat veel van hen opmerken dat zij hebben ervaren dat: Er weinig naar hen wordt geluisterd. Ze niet echt de kans krijgen om hun verhaal te vertellen. Ze vaak niet serieus genomen worden. Er door de beroepskrachten veel ‘ingevuld’ wordt. Er een focus wordt gelegd op de problemen en niet op wat ze wel kunnen of hoe ze dat zouden kunnen gaan doen. Er is grote! behoefte aan praktische hulp. Ook gaven de jongeren aan  dat ze allemaal de (h)erkenning en positiviteit van de ontmoetingen en gesprekken met ervaringsdeskundigen van hun eigen leeftijd als zeer krachtig en fijn hebben ervaren. 

We gaan in Blauwe zorg in de wijk  in samenwerking met o.a Trajekt, onderzoeken of  de  methodiek van I2Yp  kan bijdragen dat jongeren in een kwetsbare positie de weg leren kennen  naar een vaste plek in de wijk waar zij  de kans krijgen om ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen aan jongeren/ervaringsdeskundigen van hun eigen leeftijd.

Op termijn zou dit ook kunnen leiden,  i.s.m. met beroepskrachten, dat jongeren die niet direct specialistische hulp behoeven,  doorverwezen worden  naar deze vorm van hulp van ervaringsdeskundigen van hun eigenleeftijd

De workshops die volgen zijn bedoeld voor jongeren vanaf 16 jaar.
Locatie: de Warmoezerij/Caracola, President Rooseveltlaan 213, 6224CP te Maastricht
Meer informatie kunt u opvragen bij: Angeline.vanderMeulen@levantogroep.nl
 

intoyourplace-foto.png

Geslaagde aftrap Your COACH Next Door; Samen sterk voor kinderen met Overgewicht!

Geslaagde aftrap Your COACH Next Door; Samen sterk voor kinderen met Overgewicht!

Op 17 mei j.l. werd in de MVV businessclub een kijkje in de keuken geboden van “Your COACH Next Door”. Met inspirerende presentaties en ronde-tafelsessies werd nader kennisgemaakt en werden nieuwe veelbelovende netwerken gevormd.

Landelijke proeftuin
Sinds begin 2017 is Maastricht proeftuin in de landelijke ontwikkeling naar een model voor kinderen met overgewicht. In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, is Care4Obesity met acht proeftuingemeentes aan de slag gegaan om samen een landelijk model te ontwikkelen voor deze doelgroep. De eerste versie van dit model is inmiddels opgeleverd.

Your COACH next door
In Maastricht wordt binnen COACH al lange tijd door MUMC+ geïnvesteerd in een multidisciplinaire gezinsaanpak voor kinderen met overgewicht en obesitas. En met succes! Om nog meer kinderen met overgewicht de kans te bieden om van de successen binnen COACH te profiteren, is Your COACH Next Door (YCND) gestart, waarbij een wijkgerichte aanpak wordt gehanteerd en de 'coach' letterlijk 'next door' wordt gebracht. MUMC+, GGD Zuid Limburg, gemeente Maastricht, Envida , Maastricht Sport en ZIO werken samen binnen YCND.
POH Jeugd, Charida Smeets, heeft binnen YCND de rol van Centrale Zorgverlener, naast jeugdverpleegkundige Jolanda Huveners van de GGD Zuid Limburg.
Op 17 mei j.l. werd in de MVV businessclub een kijkje in de keuken geboden van  YCND. Kinderarts Anita Vreugdenhil nam de deelnemers uit de verschillende organisaties mee in een inspirerende presentatie over de achtergronden en het tot stand komen van YCND. Ook kwartiermaker YCND van de provincie Limburg, Barend van Dijk, stelde zich voor en vertelde over zijn plannen om YCND provincie-breed op de kaart te gaan zetten. In enkele ronde tafel-sessies werd van gedachten gewisseld over de aanpak en werden plannen gemaakt om de samenwerking rondom kinderen met overgewicht steviger te gaan neerzetten. Met veel enthousiasme werden de materialen ontwikkeld tbv gebruik door de centrale Zorgverleners gepresenteerd en onder het genot van een drankje en gezond hapje werd nader kennis gemaakt.

Meer informatie
Meer informatie over het project YCND binnen de pilot Blauwe Zorg in de wijk treft u hier aan.
Het vervolg van dit project zal gecommuniceerd worden via deze website.
 

coach1.jpg

GGZ-team in de wijk gaat zorg veranderen


GGZ-team in de wijk gaat zorg veranderen

De Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) is in een aantal opzichten steeds meer gericht op de leefomgeving van de burger met een zorgvraag, maar dat geldt vooral voor die mensen die door een FACT-team worden behandeld. De rest van de GGZ vindt vooral plaats in de spreekkamer.  Het GGZ-team in de wijk gaat in vier Maastrichtse wijken deze zorg verbreden.

 Zorg gericht op de persoon
Wijkgericht moet de zorg van de toekomst zijn. In lijn met het rapport van Dannenberg (november 2015) moet de focus niet meer liggen op beschermd wonen, maar op een beschermd thuis. Een behandeling moet zo veel mogelijk in de thuissituatie plaatsvinden en alleen als het echt niet anders kan, dan moet er voor gekozen worden iemand uit zijn thuissituatie te halen.
In De Nieuwe en Blauwe GGZ wordt dit idee verder door getrokken voor alle mensen met een psychisch probleem: behandel zo weinig mogelijk in grote instellingen, maar probeer zo veel mogelijk aan te sluiten op de dagelijkse leefwereld van de burger die een psychisch probleem heeft. Als je dit concept combineert met de persoonlijke diagnostiek (Van Os), fasegerichte behandeling (Delespaul) en de inzet van ervaringsdeskundigheid (o.a. Boevink) dan krijg je een vorm van hulpverlening die heel erg gericht is op de persoon zelf in een voor hem veilige omgeving.

Het GGZ-team in de wijk
De oplossing die professionals hebben uitgedacht is de inrichting van een Wijkteam gericht op de GGZ waarin alle vragen die betrekking hebben op psychische problemen kunnen worden afgehandeld. Of het nu een levensfaseprobleem is met daaraan gekoppeld stemmingsproblemen of een persoonlijkheidsstoornis waardoor het samenleven lastig wordt, alles kan bij dit team aan de orde komen.
Doel van het team is dat tussen de huisarts en het vervolg een zo klein mogelijke afstand ontstaat en vragen snel en doelmatig opgepakt kunnen worden. De professional kan in het team dichtbij de mensen met vragen/problemen staan, is voor de huisarts een vast aanspreekpunt en zal vooral ook schakelen met andere aanbieders. De professional in het GGZ-team werkt namelijk volgens de uitgangspunten van Positieve Gezondheid en heeft daarmee altijd als één van de behandeldoelen de mate van eigen regie te stimuleren. Dat betekent dat hulp niet altijd een psychologische therapie hoeft te zijn. Tijdens een intake kan immers heel erg goed blijken dat schuldenproblematiek, eenzaamheid of zelfredzaamheid in het dagelijks leven het probleem is waar het eigenlijk om gaat. Die problemen hoeven niet of niet altijd door middel van een psychologische behandeling te worden aangepakt.
Het GGZ-team in de wijk gaat dus de belichaming zijn van De Nieuwe en Blauwe GGZ. Het is die plek waar het volledige gedachtegoed over een andere manier van werken in de GGZ vorm gaat krijgen. Dat betekent dat er van de professionals en van de betrokken organisaties veel gevraagd wordt: ze moeten bestaande werkwijzen soms los laten en nieuwe ontwikkelen, er ontstaan nieuwe stromen van mensen met vragen (wanneer ze in zorg komen, wanneer ze uitstromen en hoe lang ze in zorg zijn) en het zou zelfs kunnen leiden tot minder mensen die in behandeling zijn.

Samenwerking
Het vraagt wel dat er goed samengewerkt wordt, zowel tussen GGZ-aanbieders als met aanbieders in het Sociaal Domein. Daarom worden er nieuwe contacten gelegd en wordt gekeken hoe die contacten verduurzaamd kunnen worden. Een voorbeeld daarvan is het MDO bij de huisarts: daar zitten niet alleen de huisarts en zijn team aan, maar ook de professionals uit het GGZ-team en (een vertegenwoordiging van) de professionals die in het Sociaal Wijkteam werken. Daarmee is er een plek ontstaan waar huisartsenzorg, GGZ, en Sociaal Domein elkaar tegen komen om op inhoud te praten over de casuïstiek die voorbij komt. Ze kunnen elkaar snel vinden en dus ook ten behoeve van de burgers met vraag snel schakelen.
Dit MDO bestaat al. Voor de toekomst is het streven ervoor te zorgen dat de burger met vragen in dit MDO ook een actieve plaats in kan gaan nemen. Mogelijk doordat hij zelf aanwezig kan zijn (als dat opportuun is), mogelijk doordat hij zelf meer controle heeft over zijn eigen dossier. Doel is echter dat op termijn de burger ook in dit opzicht meer zelf aan zet is dan dat nu vaak het geval is.

De opstart
Vanaf nu zal in het kader van de pilot Blauwe Zorg in de wijk een GGZ- team tot stand gaan komen. Dit is verbonden aan de huisartsenpraktijk Nazareth en de huisartsenpraktijk Maastricht Oost.
Daarbij ligt aanvankelijk de focus op het bieden van Generalistische Basis GGZ (GB GGZ) en in de loop van de komende maanden zal dit worden uitgebreid naar de Specialistische GGZ. Daarbij wordt in eerste instantie maximaal gebruik gemaakt van de ruimte die er binnen huidige structuren bestaat, maar als er knelpunten worden gesignaleerd gaan we ook kijken of we tot een verandering van het systeem kunnen gaan komen. De professionals die tot op heden betrokken zijn bij deze ontwikkeling staan in ieder geval te trappelen om op deze manier te gaan werken. Voor hen is het vooral een mogelijkheid om als hulpverlener meer te doen wat zij denken dat goed is. En zoals uit het onderzoek van Machteld Huber is gebleken, weten professionals dat beter dan beleidsmedewerkers en managers. Het doel is dan ook vooral op basis van de wensen en ideeën van burgers en professionals nadere invulling te geven aan een uniek project.
Wordt vervolgd!

 

ggz.jpg