Samenwerking 1e - 2e lijn

 

Al sinds de jaren ‘80 werken het ziekenhuis (Maastricht UMC+) en de eerste lijn regio Maastricht-Heuvelland samen. Sinds 2007 wordt tussen vele zorgpartners in de regio samengewerkt in de eerstelijns ketenzorgprogramma’s voor patiënten met een chronische ziekte (waaronder DM2, COPD, Astma, Hart- en Vaatziekten)en kwetsbare ouderen. GGZ. De Stadspoli wordt sinds 2014 aangeboden door Maastricht UMC+ en de huisartsen in de regio. Het Beweeghuis is in 2021 van start gegaan.

Binnen het speerpunt ‘Samenwerking 1e-2e lijn’ wordt in het kader van Blauwe Zorg aan de volgende interventies gewerkt:

Interventie:
Ketenzorg

_BCC8630.JPG

Ketenzorg-programma voor patiënten met een chronische ziekte

Ketenzorg wordt gedefinieerd als een vorm van zorg die, toegesneden op de behoefte van de patiënt, wordt verleend op basis van afspraken over samenwerking, afstemming en regie tussen alle zorgverleners, gedurende het gehele traject van preventie, diagnose, behandeling en (na)zorg.
De huisarts is medisch eindverantwoordelijk voor de zorg geleverd binnen de keten. Binnen de ketenzorg werkt de huisarts en de praktijkondersteuner (POH) veel samen met andere betrokken zorgverleners, zoals specialisten en verpleegkundigen van het MUMC+, diëtisten, fysiotherapeuten, optometristen, podotherapeuten en pedicures in de regio.

Meer over Ketenzorg

Publicaties over Ketenzorg


Interventie:
Gezamenlijk consult

Carrousel gezamenlijk consult

Sinds de jarig tachtig is in Maastricht en omgeving de “Carrousel Gezamenlijk Consult” succesvol geïmplementeerd. Het is een model waarin een specialist van Maastricht UMC+ zo’n 8 keer per jaar met 3 á 4 huisartsen samen patiënten ziet in de huisartsenpraktijk die normaliter verwezen zouden worden naar het ziekenhuis. Meer informatie treft u hier aan. Een meta-analyse over de jaren leerde, dat na afloop van zo’n gezamenlijk consult, de specialist in slechts 15% van de casus, de patiënt verwees naar de tweede lijn. In de andere gevallen was de huisarts in staat met het advies van de specialist, de patiënt zelfstandig verder te behandelen.
Met dit gegeven hebben we het model doorontwikkeld naar een model waarin ook grote groepen patiënten kunnen worden gezien en dat naast het gezamenlijk consult functioneert: “De Stadspoli”.


Interventie:
Stadspoli

west buitenkant.JPG

Stadspoli (anderhalve lijns zorg)

De Stadspoli is een snelle en minder dure vorm van zorg die de patiënten uit Maastricht-Heuvelland sinds 2014 wordt aangeboden door Maastricht UMC+ en de huisartsen in de regio.
De Stadspoli is op twee locaties in Maastricht gevestigd, buiten de muren van het ziekenhuis. In de Stadspoli zijn de specialisten van het Maastricht UMC+ aanwezig voor een raadgevend consult op verzoek van de eigen huisarts. De specialist biedt na een, in principe éénmalig consult met zeer beperkte diagnostiek, advies aan de huisarts. De Stadspoli’s zijn opgezet om het beroep op de (dure) specialistische zorg in het ziekenhuis te verminderen . Het consult bij de specialist op de Stadpoli heeft voor de patiënt als voordeel dat dit consult niet onder het eigen risico valt.

Meer over de Stadspoli

› Publicaties over de Stadspoli

 

Interventie:
Bestuurlijke centralisatie Zorgketens

 

Bestuurlijke centralisatie transmurale zorgketens

Bestuurlijke centralisatie van de transmurale zorgketens/-netwerken  is een belangrijk thema voor de Alliantie Santé.
In de huidige situatie functioneren de zorgketens/netwerken los van elkaar. De drie transmurale zorgketens/netwerken hebben elk hun eigen doelstelling, werkzaamheden, organisatiestructuur en P&C Cyclus. Elke keten heeft zijn eigen stuurgroep, elke keten heeft een coördinator.
Behalve bestuurlijke samenwerking is het belangrijk dat de ketens ook inhoudelijk meer met elkaar afstemmen en samenwerken.

 

Interventie: Het Beweeghuis

 

Het Beweeghuis

Het Beweeghuis is een nieuw concept waarmee het Maastricht UMC+, ZIO, RHZ en Fy’net samen met Maastricht Sport een nieuwe keten voor beweegzorg in de regio Maastricht-Heuvelland vormgeven. Het Beweeghuis is hét zorgnetwerk in Maastricht-Heuvelland voor mensen met beweegklachten. Medisch specialisten van het Maastricht Universitair Medisch Centrum+, huisartsen, fysiotherapeuten en beweegcoaches in Maastricht-Heuvelland werken in dit netwerk intensief samen. Met als doel de best mogelijke beweegzorg en -begeleiding te bieden.

Welke zorgverlener kan op welk moment de beste bijdrage leveren aan de zorgbehoefte van de patiënt? Deze vraag vormt de rode draad in het zorgnetwerk. Hierbij staan de persoon, leefsituatie en individuele doelen van de patiënt centraal. Met als streven een goede kwaliteit van leven op korte en lange termijn en daarnaast het bieden van toegankelijke, kwalitatief hoogstaande en betaalbare beweegzorg en -begeleiding.

Het Beweeghuis concept bestaat uit drie onderdelen: de Beweeghuis Stadspoli en Beweeghuis.nl, de Beweeghuis Kliniek en de Beweeghuis Academie. Deze drie onderdelen dragen allen bij aan de verwezenlijking van de Beweeghuis-ambitie. 

> Meer over Het Beweeghuis

> Publicaties over Het Beweeghuis