Stadspoli Maastricht: eerste anderhalvelijnszorg organisatie met kwaliteitskeurmerk in Nederland!

Op dinsdag 7 december j.l. heeft een Certificerende Instantie een externe audit uitgevoerd bij de Stadspoli Maastricht voor certificering conform de NEN-EN 15224:2017 kwaliteitsnorm[1]. De Stadspoli blijkt te voldoen aan alle eisen die gesteld zijn door deze kwaliteitsnorm.
De Stadspoli in Maastricht is hiermee de eerste anderhalvelijnszorgorganisatie met een erkend kwaliteitskeurmerk in Nederland! En hier zijn we uiteraard trots op. 

Tijdens een intensief traject van ruim een jaar hebben alle Stadspoli-medewerkers op de twee locaties in Maastricht hard gewerkt om dit keurmerk binnen de Stadspoli’s vorm en inhoud te geven.  Met behulp van de HaZo24 specificaties (kwaliteitskeurmerk voor de 24-uurs huisartsenzorg in Nederland) is de NEN-EN 15224:2017 geïmplementeerd. De wensen, mening en ervaringen van de patiënten spelen hierbij een steeds grotere rol, want optimale zorg voor patiënten is waar het uiteindelijk allemaal om draait.

 De certificering is uitgevoerd in de HaZo-24 structuur.  De HaZo-24 stelt het beperken van risico’s voor de patiënt centraal en bundelt daarnaast wet- en regelgeving, wat ervoor zorgt dat de huisartsen, specialisten en ondersteunend medewerkers werken volgens de norm van de beroepsgroep. Onder andere door middel van het melden van incidenten/klachten, wordt geborgd dat fouten niet opnieuw gebeuren en werkt de Stadspoli continu aan verbetering van zorg voor de patiënt.

Achtergrondinformatie Stadspoli
De huisartsen in Maastricht-Heuvelland, ZIO Zorg in Ontwikkeling en het Maastricht UMC+ hebben in 2014 de Stadspoli geopend op twee locaties in Maastricht, om de zorg toegankelijker en betaalbaarder te maken.
In 2021 konden de patiënt uit Maastricht-Heuvelland op de Stadspoli terecht voor zorg op 14 vakgebieden. Te weten: CVA, Dermatologie,   Gynaecologie, Kindergeneeskunde, KNO, MDL, Neurologie, Oogheelkunde, Orthopedie, PrEP, Reumatologie, Revalidatiegeneeskunde, Rugpoli en Seksuologie. Vanuit diverse organisaties/professies (Maastricht UMC+, Adelante,  (kader)huisartsen, ZIO) verrichtten professionals werkzaamheden op de Stadspoli. We zien nog steeds een toename van het aantal vakgebieden dat spreekuur houdt op de Stadspoli.
In 2021 zijn er 12.000 consulten uitgevoerd.

In 2021 is tevens het Beweeghuis concept geïmplementeerd in de Stadspoli. Het Beweeghuis tilt de poli naar een volgend level, doordat juist op die laagdrempelige plek in de stad medisch specialistische expertise ter beschikking wordt gesteld ten behoeve van doelmatige beweegzorg.
Klik hier voor meer informatie.

Meer informatie over de Stadspoli? Ga naar www.stadspoli.nl

[1] NEN-EN 15224:2017 (ISO 9001 voor de zorg) certificering is bedoeld voor zorg- en welzijnsorganisaties en is gebaseerd op de kwaliteitsmanagement norm ISO 9001.