Rapport Blauwe GGZ en De Nieuwe GGZ in de Blauwe Wijk: resultaten interventies 2018-2020

Download hier het rapport

In het kader van Blauwe GGZ en De Nieuwe GGZ is in de voorliggende periode gewerkt aan het inrichten van een wijkgebonden GGZ in vier wijken in Maastricht.
De belangrijkste knelpunen in de GGZ zijn gelegen in 1) lange wachttijden en 2) oplopende kosten.
In het project is gestreefd deze knelpunten aan te pakken door niet enkel focus te hebben op deze twee knelpunten maar tot een herontwerp te komen van de manier waarop GGZ inhoudelijk en procesmatig ingericht wordt. Het gaat hierbij om een wijkgerichte benadering, dicht bij huisarts, domeinoverstijgend en integraal (sociaal domein, basis GGZ én specialistische GGZ).

Hieronder worden de resultaten van de interventies van het project ‘Blauwe GGZ en De Nieuwe GGZ in de Blauwe Wijk’ beknopt weergegeven.

Doel

De positie van de burger met een psychologische zorg vraag verbeteren en passend gebruik van de GGZ-zorg stimuleren door een wijkgerichte aanpak.

Interventies

Interventie 1: Multidisciplinair Overleg (MDO) GGZ in twee huisartsenpraktijken
Vanaf 1 januari 2018 is er een maandelijks MDO in de twee pilotpraktijken. Tijdens dit MDO vindt consultatie, triagering en terugkoppeling plaats tussen professionals van verschillende achtergrond en verschillende organisaties (Mondriaan, MET GGZ, LEVANTOgroep, Radar en Trajekt). Dit heeft sinds 2018 geleid tot zo’n 12 MDO’s per praktijk waarin per overleg ongeveer 10 patiënten zijn besproken op basis waarvan tot een zo optimaal mogelijke verwijzing zou kunnen worden gekomen.

Interventie 2: Inzet ervaringsdeskundigen
Vanaf mei 2018 waren er drie ervaringsdeskundigenin de wijkpilot werkzaam die als eerste professionals in de pilot samen in een white-label, domeinoverstijgende en integrale constructie werkten. De ervaringsdeskundigen zijn gestart in de rol van kwartiermaker en hebben verkend wat al aan activiteiten in de wijk plaatsvindt, welke verbindingen er zijn en waar behoefte aan is in de wijk bij professionals en bewoners (met en zonder psychisch lijden). Daarnaast is gestart met een zelfhulpgroep. De ervaringsdeskundigen bieden ook individuele begeleiding van cliënten. Gemiddeld hebben zij zo’n 6 cliënten in begeleiding. De afgelopen twee jaar zijn 78 cliënten individueel begeleid.

 Interventie 3: GGZ Team in de wijk
In 2018 werd in de twee pilotpraktijken gestart met de nieuwe GGZ werkwijze. Die bestond onder andere uit een maandelijks MDO en de plaatsing van een GZ-psycholoog in de praktijk. Sinds 2019 hebben de twee pilot praktijken de mogelijkheid om patiënten naar het GGZ wijkteam te verwijzen.

Het grootste deel van de cliënten met psychisch leiden wordt verwezen naar de POH-GGZ die in de huisartsenpraktijk werkzaam is. Van de GGZ verwijzingen die niet naar de POH GGZ werden verwezen bleek in de eerste drie kwartalen van 2020 dat de huisartsenpraktijken 72% naar het wijkteam verwezen. De professionals kennen elkaar domein- en echelonoverstijgend steeds beter en weten elkaar ook steeds beter te vinden. Uit een peiling bij de professionals blijkt dat 90% van de professionals de huidige werkwijze zou aanbevelen.

Interventie 4: Herstelondersteunende Consultatie (HOC)

59% van de verwijzingen naar het GGZ-team wordt gezien in een HOC. Dat betekent dat op basis van de verwijzing er aanleiding is om een domeinoverstijgende, herstelgerichte vorm van intake te doen ten behoeve van het in overleg met de cliënt komen tot de juiste zorg op de juiste plaats. Na HOC en consultatie is de verdeling zodanig dat het grootste deel van de cliënten naar de GBGGZ gaat en dat ruim 20% van de cliënten niet in de GGZ voor volwassenen komt.

Het resultaat van de HOC en consultatie door psychiater/GZ-psycholoog zijn dat de plaats waar zorg uiteindelijk plaats vindt niet overeen komt met de verwijzing. Een deel van de verwijzingen (12%) krijgt geen zorg, blijft bij een ervaringsdeskundige of gaat naar het Sociaal Domein. In 7% van de gevallen is er een combinatie van de verschillende domeinen.

 Resultaten algemeen:

  • 85-90% van de verwijzingen gaat naar het GGZ-team

  • Geen wachttijden

  • Kosten ontwikkelen zich naar landelijk gemiddelde

  • Huisartsen heel tevreden over samenwerking

  • Minder escalatie naar spoedzorg

  • 90% van de professionals in de wijk beveelt deze werkwijze aan

Toekomst

Na veel versnippering is deze pilot het startpunt voor meer verbinding van de zorg; verbinding die we in heel Maastricht-Heuvelland willen uitrollen.


Meer informatie?

Klik hier voor het rapport met alle resultaten.

Ingeborg Wijnands-Hoekstra
Programmamanager Blauwe Zorg in de wijk

T: 043-3506925
M: 06-82520655
E: i.wijnands@zio.nl

De subsidie van de pilot Blauwe Zorg in de wijk van de gemeente Maastricht, Zorgverzekeraar VGZ en Provincie Limburg, is zoals gepland per 31-12-2020 geëindigd. De pilot is beëindigd, maar de beweging is niet meer te stoppen. Aangetoond is dat regionale samenwerking in de zorg werkt!

blauwe ggz.jpg