Gezondheidsambassadeurs onderzoeken gezondheid in de buurt

Op donderdagmiddag 14 maart vond de afsluiting van de eerste fase van het project ‘Positieve Gezondheid in de wijk’ plaats. Binnen dit project onderzochten gezondheidsambassadeurs, 13 vrijwilligers uit Wyckerpoort, Wittenvrouwenveld, Nazareth en Limmel, de gezondheid van hun wijken. Zij overhandigden het verslag van het project aan wethouder Mara de Graaf (Wmo, Welzijn, Gezondheid en Diversiteit).

Het project had als doel om de kijk op gezondheid in de wijk te verbreden en om gegevens over gezondheid in de buurt te verzamelen. De deelnemers kregen een training over Positieve Gezondheid en over onderzoek doen in de buurt. Vervolgens interviewden zij 49 mensen en observeerden 50 situaties of mensen in de buurt.


Resultaten

Tijdens de bijeenkomst werden de onderzoeksresultaten toegelicht door Sanne Grootjans, onderzoeker van Maastricht University: “Er zijn diverse factoren naar boven gekomen die de Positieve Gezondheid van de wijk beïnvloeden. Een hele belangrijke factor blijkt het belang van onderlinge verbinding en sociale cohesie in de vier wijken.”

Verder benoemt de onderzoeker dat deze manier van onderzoek doen erg innovatief is voor Nederland. “Dit project is een vorm van ‘burgerwetenschap’, een ultieme manier om onderzoek te richten op waar het écht om draait, namelijk de inwoners zelf. De werkwijze – onderzoek vóór en door buurtbewoners – zien we nog niet vaak. Ik mag ons project en werkwijze daarom zelfs gaan toelichten om een congres in San Sebastian, Spanje. Maastricht kan dus wereldwijd een voorbeeld worden.”

Gezondheid bevorderd  

Deelname aan het project heeft ook positieve effecten voor de gezondheidsambassadeurs zelf. “De ervaren gezondheid van de deelnemers is toegenomen met 5 procent en hun veerkracht met 15 procent. Dat zijn mooie resultaten. We vonden het in dit project ook echt belangrijk om iets te ‘brengen’ naar buurt, in plaats van alleen maar te halen”, aldus Sanne Grootjans.

Na de toelichting van de onderzoeker nam wethouder Mara de Graaf het verslag van het project in ontvangst en reikte de deelnemers een certificaat uit. Ze prees de deelnemers: “De inzet van deze vrijwillige gezondheidsambassadeurs is een fantastisch geschenk aan de stad. Hun onderzoek levert zeer waardevolle kennis op. Daar gaan we mee aan de slag. Bovendien zijn ze echte ambassadeurs geworden van het thema gezondheid in hun buurt. Dat is precies waar een gezonde stad begint: bij de inwoners zelf.”

Het project ‘Positieve Gezondheid in de wijk’ is een samenwerking van de initiatiefnemers van ‘Blauwe Zorg in de Wijk’ (onder andere Universiteit Maastricht, GGD Zuid-Limburg en Gemeente Maastricht). Voor meer informatie over ‘Blauwe Zorg in de Wijk’, zie www.blauwezorgindewijk.nl. Voor meer informatie over “Positieve Gezondheid’, zie www.iph.nl.

Ook in Dagblad de Limburger werd aandacht besteed aan de Gezondheidsambassadeurs! Klik hier voor het artikel in Dagblad de Limburger op 15 maart j.l.

Contactpersoon:
Resi Penders T: 046 - 420 8024 ; M: 06 - 34576074; E: rpenders@zorgbelanglimburg.nl

Gezondheidsambassadeurs__LR_-41.jpg