Hoe we Zuid-Limburg verder verbinden voor een gezonde regio!

In Zuid-Limburg wordt al heel lang door veel partijen binnen en tussen domeinen samengewerkt met als doel een betere gezondheid voor de inwoners van de regio en toekomstbestendige zorg. Het Trendbreukprogramma is daar een mooi voorbeeld van. De nieuwe beleidskaders van de landelijke overheid, IZA, GALA en WOZO, geven een extra prikkel om die samenwerking verder te intensiveren en vorm te geven op de schaal van Zuid-Limburg. Wat betekent dat precies voor de al bestaande grotere en kleinere coalities die nu al mooie resultaten boeken? Het geeft kansen voor de noodzakelijke verbreding en verdieping van de samenwerking, schetsen bestuurders Raymond Clement (MIK & PIW), Roger Ruijters (Envida) en Esther van Engelshoven (HOZL) en kwartiermakers Lidy van der Goot-Wilms (GGD Zuid-Limburg) en Theo Koks (Robuust).

Klik hier voor het hele artikel.

Moet het bejaardenhuis weer terug?

Vroeger stond in elk dorp of stad in Limburg een bejaardenhuis. De voorzieningen sloten toen de ouderenzorg op de schop ging en zo lang mogelijk thuis wonen de norm werd. Maar nu er een zorginfarct dreigt, raken steeds meer ouderen tussen wal en schip. Moet het bejaardenhuis terugkeren? “Het is onhoudbaar zo”.

Lees hier het artikel uit Dagblad de Limburger van 1 april 2023 waarin Frank Amory, programmanager ouderenzorg van ZIO, geïnterviewd wordt.

Interview over de Nieuwe GGZ

Lees hier het interview van Movisie met leden van het GGZ wijkteam over de integrale samenwerking tussen het sociaal domein, de GGZ, ervaringsdeskundigen en huisartsen in Maastricht. ‘We kijken nu naar wat het beste is voor een cliënt, in plaats van direct te zoeken naar een diagnose. De attitude is veranderd.’

Beweeghuis en Ouderenzorg Maastricht-Heuvelland als voorbeeld in Integraal Zorg Akkoord

In het document Integraal Zorg Akkoord wordt de passende ouderenzorg in Maastricht als een van de vier goede voorbeelden genoemd. In Maastricht is ZIO samen met huisartsen en regionale organisaties al jaren bezig de ouderenzorg beter en anders te organiseren. Daarnaast wordt ook het Beweeghuis genoemd als goed voorbeeld! Ook hier is ZIO als een van de initiatiefnemers bij betrokken. Iets waar we trots op kunnen zijn!

Beweeghuis als landelijk voorbeeldproject opgenomen in IZA

Het Integraal Zorg Akkoord (IZA) is zeer recentelijk door het ministerie van VWS samen met tal van zorgpartijen ondertekend. Dit akkoord geeft concreet invulling aan de landelijke ambitie “Passende Zorg”. Passende Zorg is waardegedreven, komt samen met en rondom de patiënt tot stand, vindt plaats op de juiste plek en gaat over gezondheid in plaats van ziekte. Het belang van organisatie- en domeinoverstijgende samenwerking om dit te bereiken wordt in het IZA onderstreept. Als Beweeghuis geven we hieraan concrete invulling. We zijn dan ook trots op het feit dat wij in het IZA worden genoemd als een van de vier landelijke voorbeeldprojecten.  

Bekijk hier het IZA

Lees hier de gehele achtste editie van de nieuwsbrief van het Beweeghuis

Blauwe Zorg Alliantie Santé regio-experiment van NZa en VWS

Blauwe Zorg is in 2012 geïnitieerd en in 2013 gestart in Maastricht-Heuvelland als een van de negen
proeftuinen van VWS, gericht op het realiseren van betere, passende zorg tegen lagere kosten. Meer
gezondheid per beschikbare euro, dat is de ambitie. Vanuit het bestuurlijk netwerk Alliantie Santé wordt hieraan samengewerkt tussen Gemeente Maastricht, zorgverzekeraar VGZ, Envida, Maastricht UMC+, ZIO, Levanto, Trajekt, Radar, Mondriaan, GGD Zuid-Limburg en Universiteit Maastricht.
Met de Alliantie Santé beschikt de regio Maastricht-Heuvelland sinds 2013 over een sterke coalitie die het standpunt delen dat goede, toegankelijke en betaalbare zorg alleen op lange termijn geleverd kan worden in samenwerking tussen burgers, aanbieders en financiers. De Alliantie Santé heeft een regisserende rol in de regio. Einde 2020 is een nieuwe governance opgesteld, waarin de opdracht en de vier deelnetwerken (Ouderenzorg, GGZ, 1e-2e lijn en Sociaal domein) staan beschreven.

Regio-experiment samen met NZa en VWS
De bestuurders van de Alliantie Santé hadden begin 2021 het voornemen om als regio Maastricht-Heuvelland in het najaar 2021 een proeftuinstatus aan te vragen bij VWS in het kader van duurzame zorg, de juiste zorg op de juiste plek. Zij willen via deze proeftuin ofwel regio experiment laten zien dat aan de hand van regioregie èn met een faciliterende vorm van financiering, de zorg in de regio Maastricht-Heuvelland efficiënter vormgegeven kan worden op het gebied van ZVW, WMO, Jeugdwet, WLZ en Bijstand. Hierover hebben in 2021 en 2022 besprekingen plaatsgevonden met de afdeling “Juiste Zorg op de Juiste Plek” van VWS. Ook met de NZA zijn verkenningen gedaan om opgenomen te worden als regio-experiment van de NZa in 2022, met positieve uitkomst.
Zowel NZa als VWS (JZOJP) hebben Blauwe Zorg van de Alliantie Santé in Maastricht-Heuvelland omarmt als regio-experiment. Dat wil zeggen dat zij ondersteuning zullen bieden bij vraagstukken op het gebied van domeinoverstijgende samenwerking en domeinoverstijgende financiering. Zij geven aan dat de regio Maastricht-Heuvelland zich kenmerkt door een goede samenwerking tussen de partijen en goede voorbeelden van succesvolle interventies. Naast het geven van ondersteuning willen NZa en VWS ook leren uit deze regio, ten behoeve van het vormgeven van landelijk beleid. 
Klik hier voor jaarplan regio-experiment Alliantie Santé 2022 van NZa.

Concept-notitie Alliantie Santé
Vanaf september 2021 is gewerkt door de deelnemers van de Alliantie aan een conceptnotitie “Proeftuin Blauwe Zorg Maastricht-Heuvelland vanaf 2022”. De ambities, doelstellingen, bestaande interventies en concrete resultaten per deelnetwerk (Ouderenzorg, GGZ, 1e-2e lijn en Sociaal domein) zijn opgehaald en verwerkt in het plan. Vervolgens zijn per deelnetwerk de ervaren knelpunten bij domeinoverstijgende samenwerking en financiering voortkomend uit de interventies opgehaald, aangevuld met praktijkvoorbeelden en oplossingsrichtingen. Dit alles is beschreven in een conceptnotitie.

Knelpunten in domeinoverstijgende samenwerking en financiering
Er zijn zes knelpunten gedefinieerd:
1. Knelpunt “Financiering niet ondersteunend bij integraal werken/netwerkzorg”
(Schotten tussen de financieringsstromen en geen dekking voor integrale activiteiten)
2. Knelpunt “Gegevensdeling en privacy in netwerkzorg niet geregeld”
3. Knelpunt “Verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid in netwerkzorg niet geregeld”
4. Knelpunt “Arbeidskrapte in de zorg”
5. Knelpunt “Teveel vraagstukken worden als zorg zien”
6. Knelpunt “Te hoge regeldruk in de zorg"

Oplossingsrichtingen

Om deze knelpunten aan te pakken zijn door de Alliantie in het voorjaar 2022 16 oplossingsrichtingen geformuleerd:

  1. Lumpsum financiering binnen sociaal domein

  2. Integrale financiering binnen ZVW

  3. Financiering tussen WLZ en ZVW

  4. Financiering tussen sociaal domein/ZVW/WLZ

  5. Experimenteertarief voor Nieuwe GGZ ‘Versterking GGZ vooraan in de keten’

  6. Experimenteertarief voor MBO ervaringsdeskundigen

  7. Betaaltitel ervaringsdeskundigen aanvragen bij gemeentes vwb het WMO domein

  8. De bekostiging van de consultatiefunctie GGZ reeds in 2022 inzetten

  9. Techniek optimaliseren om gemakkelijker gegevens te kunnen uitwisselen

  10. Binnen de regio gegevensdeling bij multidisciplinaire samenwerking in de vorm van ‘ketentoestemming’ in gang zetten

  11. Regelen van verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid in netwerkzorg, bijv. regionaal kader uitwerken waarin dit voor netwerkzorg is geregeld

  12. Meer regelruimte geven op basis van “onbekwaam is onbevoegd”

  13. Vormen van sociale innovatie mogelijk maken: zoeken naar creatieve oplossingen binnen huidige bestel

  14. De positie van ZZP’ers in het zorglandschap nationaal hoog op de agenda zetten

  15. Slimmer triëren waar zorg wel of niet nodig is

  16. Experimenteren in de regio met het “borgen van kwaliteit met minder administratieve lasten”

Doorkijk 2022 en verder
Einde 2021 zijn vier themawerkgroepen (Ouderenzorg, GGZ, 1e-2e lijn en Sociaal domein) gevormd met alle partners  die samen deze knelpunten en oplossingsrichtingen in 2022 verder gaan uitwerken. Hierbij is bekeken bij welk knelpunt en oplossingsrichting ondersteuning van NZa en/of VWS wenselijk is. Dit is met name bij oplossingsrichting 4, 5, 6, 8 en 11.
Oplossingsrichting 1, 2, 3, 9, 10, 15 en 16 zullen voornamelijk door de regio Maastricht-Heuvelland zelf, in samenwerking met de financiers (gemeente Maastricht en VGZ) opgepakt worden. Hiermee is een start gemaakt met het verbreden en opschalen van de domeinoverstijgende samenwerking en financiering in Maastricht-Heuvelland.

Meer informatie op www.blauwezorg.nl/ambitie

Blauwe Zorg Maastricht opgenomen als voorbeeld in landelijk programma Ouder Worden 2040"

Ouder Worden 2040 is een landelijk programma waarin wordt samengewerkt om een maatschappelijk gedragen visie en transformatieagenda voor de toekomst van het ouder worden in Nederland te formuleren.

Ouder Worden 2040 heeft onlangs met Blauwe Zorg Maastricht een “ Doe Coalitie” opgericht. Als proeftuin voor Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is Ouder Worden 2040 gericht op het realiseren van betere, passende zorg tegen lagere kosten. De ambitie is meer gezondheid per beschikbare euro. Met elkaar organiseren we de keten ouderenzorg met name voor de kwetsbare ouderen. De nieuwe organisatie is aan het ontluiken en zo krijg je een perspectief hoe de toekomst van de langdurige zorg eruit gaat zien.

De complexe vraagstukken in de ouder wordende samenleving hebben niet direct een volledige uitgewerkte oplossing. Deze worden gaandeweg in de praktijk uitgevonden en uitgewerkt. Terwijl we ons landelijk zorgen maken over de toekomst, wordt er regionaal vaak veel gedaan. Blauwe Zorg Maastricht is een voorbeeld van een Doe Coalitie van het programma @OuderWorden2040. Het programma heeft geïnventariseerd waar Doe Coalities actief zijn om ze te ondersteunen en daar waar mogelijk op te schalen".
Lees meer over de Doe Coalitie Blauwe Zorg in Maastricht! Klik hier.

Meer informatie over het programma kunt u hier vinden.

Kaderhuisarts Caroline Robertson en manager Esther Coumans over gynaecologische zorg op de Stadpoli

Vanuit het concept ‘de juiste patiënt op de juiste plek’ is de gynaecologische zorg in eerste, anderhalve en tweede lijn in Maastricht-Heuvelland gedifferentieerd.
Het resultaat: tevreden patiënten die sneller worden geholpen op de Stadspoli en een aanzienlijk lagere toestroom patiënten richting Maastricht UMC+.
Lees hier het interview met kaderhuisarts Caroline Robertson en manager Esther Coumans over de gynaecologische zorg op de Stadpoli.

Gezinsregisseurs bezorgen 31 gezinnen in Maastricht een kerstpakket!

Met dank aan “Stichting Stille Armen Maastricht” ontvangen alle 31 deelnemende gezinnen aan het project Intensieve Proces Regie een kerstpakket. En voor alle kids een speelgoedbon van € 15,00. De gezinsregisseurs bezorgen de pakketten zelf aan huis. Een prachtig gebaar.

Het project Intensieve Proces Regie is een samenwerking tussen ZIO, LEVANTOgroep en de gemeente Maastricht.
Meer info? Klik hier.

Stadspoli Maastricht: eerste anderhalvelijnszorg organisatie met kwaliteitskeurmerk in Nederland!

Op dinsdag 7 december j.l. heeft een Certificerende Instantie een externe audit uitgevoerd bij de Stadspoli Maastricht voor certificering conform de NEN-EN 15224:2017 kwaliteitsnorm[1]. De Stadspoli blijkt te voldoen aan alle eisen die gesteld zijn door deze kwaliteitsnorm.
De Stadspoli in Maastricht is hiermee de eerste anderhalvelijnszorgorganisatie met een erkend kwaliteitskeurmerk in Nederland! En hier zijn we uiteraard trots op. 

Tijdens een intensief traject van ruim een jaar hebben alle Stadspoli-medewerkers op de twee locaties in Maastricht hard gewerkt om dit keurmerk binnen de Stadspoli’s vorm en inhoud te geven.  Met behulp van de HaZo24 specificaties (kwaliteitskeurmerk voor de 24-uurs huisartsenzorg in Nederland) is de NEN-EN 15224:2017 geïmplementeerd. De wensen, mening en ervaringen van de patiënten spelen hierbij een steeds grotere rol, want optimale zorg voor patiënten is waar het uiteindelijk allemaal om draait.

 De certificering is uitgevoerd in de HaZo-24 structuur.  De HaZo-24 stelt het beperken van risico’s voor de patiënt centraal en bundelt daarnaast wet- en regelgeving, wat ervoor zorgt dat de huisartsen, specialisten en ondersteunend medewerkers werken volgens de norm van de beroepsgroep. Onder andere door middel van het melden van incidenten/klachten, wordt geborgd dat fouten niet opnieuw gebeuren en werkt de Stadspoli continu aan verbetering van zorg voor de patiënt.

Achtergrondinformatie Stadspoli
De huisartsen in Maastricht-Heuvelland, ZIO Zorg in Ontwikkeling en het Maastricht UMC+ hebben in 2014 de Stadspoli geopend op twee locaties in Maastricht, om de zorg toegankelijker en betaalbaarder te maken.
In 2021 konden de patiënt uit Maastricht-Heuvelland op de Stadspoli terecht voor zorg op 14 vakgebieden. Te weten: CVA, Dermatologie,   Gynaecologie, Kindergeneeskunde, KNO, MDL, Neurologie, Oogheelkunde, Orthopedie, PrEP, Reumatologie, Revalidatiegeneeskunde, Rugpoli en Seksuologie. Vanuit diverse organisaties/professies (Maastricht UMC+, Adelante,  (kader)huisartsen, ZIO) verrichtten professionals werkzaamheden op de Stadspoli. We zien nog steeds een toename van het aantal vakgebieden dat spreekuur houdt op de Stadspoli.
In 2021 zijn er 12.000 consulten uitgevoerd.

In 2021 is tevens het Beweeghuis concept geïmplementeerd in de Stadspoli. Het Beweeghuis tilt de poli naar een volgend level, doordat juist op die laagdrempelige plek in de stad medisch specialistische expertise ter beschikking wordt gesteld ten behoeve van doelmatige beweegzorg.
Klik hier voor meer informatie.

Meer informatie over de Stadspoli? Ga naar www.stadspoli.nl

[1] NEN-EN 15224:2017 (ISO 9001 voor de zorg) certificering is bedoeld voor zorg- en welzijnsorganisaties en is gebaseerd op de kwaliteitsmanagement norm ISO 9001.

Rechtstreekse verwijsmogelijkheid voor huisarts naar fysiotherapeuten uit het Knie- en Rugnetwerk

In de regio Maastricht-Heuvelland is recent het Knie- en Rugnetwerk geformeerd als onderdeel van het Beweeghuis. In dit netwerk zijn dedicated fysiotherapeuten aangesloten die zich verdiept hebben in de behandeling van Knie- of Rug klachten. Huisartsen kunnen patiënten rechtstreeks verwijzen. Een patiënt kan ook zelf via DTF ((Direct Toegankelijkheid Fysiotherapie) terecht bij de aangesloten therapeuten!

Het Knie-netwerk Maastricht-Heuvelland is een samenwerking van huisartsen, medisch specialisten op de Stadspoli / Maastricht UMC+ en fysiotherapeuten in Maastricht-Heuvelland.

Alle informatie vindt u op Knienetwerk en Rugnetwerk.

Het beweeghuis Maastricht-Heuvelland: Home | Beweeghuis

Ouderen Zorgnetwerk Dichteren te gast bij Envida en ZIO

Op woendag 29 september j.l. waren Wark House en het Ouderen Zorgnetwerk Dichteren te gast bij Envida en ZIO voor een werkbezoek. Doel van het werkbezoek was een kennisuitwisseling over duurzame samenwerking en het bouwen van een samenhangende infrastructuur voor zorg en welzijn.

De gasten uit Doetinchem waren vooral geïnteresseerd in het succes van onze zogeheten Blauwe Zorg aanpak, een beweging die bewijst dat betere samenwerking tussen zorgverzekeraar, gemeenten en zorgaanbieder ervoor zorgt dat inwoners zich gezonder voelen, kwalitatief betere zorg ervaren tegen afnemende kosten. Ze werden meegenomen in de wijze waarop wij in de regio de ouderenzorg georganiseerd hebben, waarvoor ze letterlijk en figuurlijk de wijk in gaan na een aftrap in het nog in ontwikkeling zijnde expertisecentrum La Valence.

Over hun werkbezoek aan ZIO en Envida zeiden de gasten uit de achterhoek vooraf: ‘Het is geweldig ons 1 dag te kunnen onderdompelen in de Blauwe Zorg aanpak. Daarnaast kunnen we bouwen aan een blijvende wederkerige uitwisseling van kennis en ideeën op alle drie de lagen zowel bestuurlijk, professioneel als vanuit bewoners. En vanuit Wark House voegen we hier onderzoek en onderwijs aan toe vanuit onze samenwerking met onze partners. Zo kunnen we de 'vondsten' ook blijvend (wetenschappelijk) met elkaar borgen. De dag is een succes als we elkaar kunnen inspireren, concrete doorontwikkelingen kunnen bespreken, leren van elkaar en iedereen de positieve energie kan voelen om ‘door te pakken’ in de zorg ontwikkeling (op zijn Achterhoeks; D’ran).

foto bezoek 29 september 2021.jfif