Kickoff uniek zorgnetwerk Beweeghuis 23 september 2021

In Maastricht is op 23 september het Beweeghuis officieel geïntroduceerd, een voor Nederland uniek zorgnetwerk voor mensen met beweegklachten. Innovatief aan dit concept is dat 80% van de beweegzorg in de regio (groten)deels buiten het ziekenhuis plaatsvindt.

Hiervoor werken medisch specialisten van het Maastricht UMC+, huisartsen (ZIO en RHZ Heuvelland), fysiotherapeuten (Fy’net) en beweegcoaches van Maastricht Sport (gemeente Maastricht) intensief met elkaar samen. Doel van het Beweeghuis is het bieden van de best mogelijke beweegzorg op de juiste plek, met nadruk op het voorkomen van klachten en een leven lang actief bewegen.

Lees verder op de diverse nieuwsitems:

Meer informatie? Ga naar https://beweeghuis.mumc.nl/ of https://www.linkedin.com/company/beweeghuis/

Op de foto van links naar rechts:Lodewijk van Rhijn, directeur Centrum voor Bewegen Maastricht UMC+Pie Castermans, bestuurslid RHZ HeuvellandGuy Schulpen, CEO ZIOGeraline Leusink, lid Raad van Bestuur Maastricht UMC+Henk Salden, voorzitter Fy’netHein Poell, teammanager Sport & Bewegen Maastricht SportAnita Bastiaans, wethouder Gemeente Maastricht

Op de foto van links naar rechts:

Lodewijk van Rhijn, directeur Centrum voor Bewegen Maastricht UMC+

Pie Castermans, bestuurslid RHZ Heuvelland

Guy Schulpen, CEO ZIO

Geraline Leusink, lid Raad van Bestuur Maastricht UMC+

Henk Salden, voorzitter Fy’net

Hein Poell, teammanager Sport & Bewegen Maastricht Sport

Anita Bastiaans, wethouder Gemeente Maastricht

Gezinsregie Maastricht als landelijk voorbeeld!

Op de landelijke website www.gemeente.nu en in de nieuwsbrief is de vorige week een mooi artikel over “Gezinsregie voor gezinnen met multiproblematiek in Maastricht” gepubliceerd. Het gaat o.a. over de geboekte resultaten, de lessons learned en over opschalen en inbedden.
Het artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Sanny Stauder en Danny Martens (de twee gezinsregisseurs) en Anita Bastiaans (wethouder gemeente Maastricht)

Een van de deelnemende Maastrichtse gezinnen met gezinsregisseur Danny Martens

Een van de deelnemende Maastrichtse gezinnen met gezinsregisseur Danny Martens

Nieuwsbrief 2 Beweeghuis september 2021

Ook in deze tweede nieuwsbrief nemen we u weer graag mee in de ontwikkelingen binnen het Beweeghuis Maastricht Heuvelland. We kijken alvast vooruit naar de Kick-off op 23 september a.s., presenteren enkele nieuwe ambassadeurs en attenderen u op andere interessante nieuwtjes.
Klik hier voor de nieuwsbrief, nummer 2, september 2021

Wilt u de nieuwsbrief in de toekomst graag per e-mail ontvangen? Meld u aan via deze link: https://lnkd.in/dBUN_R4.
Volg voor meer informatie het Beweeghuis op LinkedIn, klik hier.
Het Beweeghuis team wenst iedereen veel leesplezier!

foto beweeghuis 2.jpg

Filmpje over samenwerking huisartsenpraktijk en Sociale Team

In een kort filmpje vertelt huisarts Jan van Rooy over de samenwerking tussen de huisartsenpraktijk en het Sociaal Team in Nazareth te Maastricht. Hij legt uit wat het Sociaal Team is en wat team kan betekenen voor de patiënt/cliënt die bij de huisarts komt met een vraag die (direct of indirect) betrekking heeft op andere zaken dan het fysieke en psychische.
Belangrijk is om samen met de patiënt/cliënt te kijken naar wat hij of zij zelf wilt. “Hoe kunnen we jou helpen stappen vooruit te zetten op de leefgebieden die voor jou van belang zijn”? Daarbij wordt gewerkt conform het gedachtengoed van Positieve Gezondheid (Machteld Huber).

Filmpje: Samenwerking Sociale teams met huisartsen (4:04 min)

Dit voorbeeld uit de pilot Blauwe Zorg in de wijk laat zien hoe het ánders kan, als antwoord op versnippering in de zorg en schotten in de financiering. Binnen Blauwe Zorg in de wijk is in Maastricht gewerkt aan een goede samenwerking tussen huisarts, GGZ en sociaal domein. De rode draad vormt Positieve Gezondheid waarbij naar alle levensgebieden gekeken wordt en samen met de patiënt besproken wordt wat de patiënt zelf wilt.

In een ander kort filmpje legt Jan van Rooij uit hoe hij Positieve Gezondheid gebruikt in zijn spreekkamer. Klik hier.

jan van rooy met Monique.png

Start inschrijving trainingen Positieve Gezondheid najaar 2021!

In het najaar 2021 worden in Maastricht weer trainingen Positieve Gezondheid (fysiek) gegeven in Buitenplaats Vaeshartelt. We bieden trainingen aan voor beroepskrachten op het gebied van zorg, welzijn, wonen en inkomen in Zuid-Limburg én voor HR managers/teamleiders/beleidsmedewerkers! De trainingen worden verzorgd door ervaren en enthousiaste IPH-geserticiceerde trainers en coaches!

Professionals ervaren het voeren van het ‘andere’ gesprek als een verademing. Het gaat er om naar een cliënt te luisteren, op een open onbevooroordeelde en aandachtige manier. Oplossingen – door mensen zelf bedacht – zijn vaak van een verbluffende eenvoud!
“Ik werk al 40 jaar in de hulpverlening en heb nu, voor de éérste keer in mijn werkzame leven, het idee dat ik met Positieve Gezondheid echt maatwerk kan leveren en ondersteunen. Oplossingen waar de burger/cliënt zelf voor kiest. Passend haalbaar en dicht bij huis.”

Meer weten of inschrijven? Klik hier.

Katrien Pleunis, trainer en coach / Mischa Deusings-Klerks, coach / Cisca van der Meijs, trainer

Katrien Pleunis, trainer en coach / Mischa Deusings-Klerks, coach / Cisca van der Meijs, trainer

www.beweeghuis.nl is live!

Na een periode van hard werken is het zover; de website van het Beweeghuis is live! Deze website laat zien wat het Beweeghuis is en wie betrokken is binnen de Beweegzorgketen.
Er is voor zorgverleners een pagina "Ik ben zorgverlener", maar ook een pagina "Ik ben patiënt".
Hier krijgen patiënten informatie over zelf-management, behandelmogelijkheden voor verschillende beweegklachten (o.a. knie en rug), over de werkwijze en over vergoedingen!
De website blijft in ontwikkeling.

Neem hier eens een kijkje!

Figuur Beweeghuis website.png

Het Beweeghuis: innovatieve beweegzorgketen op initiatief van Maastricht UMC+, ZIO, RHZ en Fy’net

Het blad Praktijk* staat in juli 2021 geheel in het teken van BEWEGEN!
Het belangrijkste onderwerp in deze uitgave is HET BEWEEGHUIS.

Wat is Het Beweeghuis?
Het Beweeghuis is een nieuw concept (2021) waarmee het Maastricht UMC+, ZIO, RHZ en Fy’net samen met Maastricht Sport een nieuwe keten voor beweegzorg in de regio Maastricht-Heuvelland vormgeven.
Het Beweeghuis heeft ten doel de hele beweegzorgketen van 0e tot en met 3e lijn excellent voor haar patiënten vorm te geven. Het Beweeghuis is dus hét zorgnetwerk in Maastricht-Heuvelland voor mensen met beweegklachten. Medisch specialisten van het Maastricht Universitair Medisch Centrum+, huisartsen, fysiotherapeuten en beweegcoaches in Maastricht-Heuvelland werken in dit netwerk intensief samen. Daarbij wordt er maximaal ingezet op een effectief conservatief behandeltraject, afgestemd op de individuele behoeften van de patiënt. Een operatieve ingreep toch noodzakelijk? Dan kan de patiënt hiervoor snel terecht.

De vraag die rode draad vormt
Welke zorgverlener kan op welk moment de beste bijdrage leveren aan de zorgbehoefte van de patiënt?”
Deze vraag vormt de rode draad in het zorgnetwerk. Hierbij staan de persoon, leefsituatie en individuele doelen van de patiënt centraal. Met als streven een goede kwaliteit van leven op korte en lange termijn en daarnaast het bieden van toegankelijke, kwalitatief hoogstaande en betaalbare beweegzorg en -begeleiding.

De drie onderdelen
Het Beweeghuis concept bestaat uit drie onderdelen: de Beweeghuis Stadspoli en Beweeghuis.nl, de Beweeghuis Kliniek en de Beweeghuis Academie. Deze drie onderdelen dragen allen bij aan de verwezenlijking van de Beweeghuis ambitie. 

Publicaties uit Praktijk juli 2021
Hieronder kunt u de artikelen over Het Beweeghuis uit het blad Praktijk juli 2021 en lezen:

Meer informatie?
Ga naar www.beweeghuis.nl

*Praktijk is een uitgave van het Maastricht UMC+ in samenwerking met ZIO .

V.L.N.R. : fysiotherapeut Frans Abbink, huisarts Charles Wijnands en orthopedisch chirurg Lodewijk van Rhijn

V.L.N.R. : fysiotherapeut Frans Abbink, huisarts Charles Wijnands en orthopedisch chirurg Lodewijk van Rhijn

"De veelkleurigheid van Blauwe Zorg": 7 korte interviews over wat we hebben geleerd in blad De Eerstelijns

In het blad De Eerstelijns van mei 2021 staat een mooi verslag van 7 korte interviews met betrokkenen over de pilot Blauwe zorg in de wijk! Wat hebben we geleerd en hoe doen we het anders (beter)?

Met

  • Ingeborg Wijnands-Hoekstra, programmamanager bij eerstelijnszorgbedrijf ZIO

  • Anita Bastiaans, wethouder Maastricht

  • Sanny Stauder, gezinsregisseur en teamleider praktijkondersteuners jeugd

  • Annemieke van Hees, manager zorginkoop integrale zorg VGZ:

  • Bart Bongers, manager ggz

  • Guy Schulpen, medisch directeur ZIO

  • Mischa Deusings-Klerks, coach positieve gezondheid

Klik hier voor het artikel.

MCM_19091601506.jpg

"Het Andere Gesprek": Nieuw Trainingsaanbod Positieve Gezondheid In Zuid-Limburg

LEVANTOgroep, ZIO en Radar willen de beweging van Positieve Gezondheid die in Maastricht is ingezet binnen Blauwe Zorg in de wijk, verbreden, versterken en versnellen. In die beweging werken zo veel mogelijk professionals en organisaties samen om op basis van Positieve Gezondheid, conform de visie van Machteld Hubert, het “andere gesprek” te voeren met de client.

Ervaringen van professionals met het voeren van het “andere” gesprek
Professionals ervaren het voeren van het andere gesprek als een verademing. Het gaat er om naar een cliënt te luisteren, op een open onbevooroordeelde en aandachtige manier. Oplossingen – door mensen zelf  bedacht – zijn vaak van een verbluffende eenvoud!
“Ik werk al 40 jaar in de hulpverlening en heb nu, voor de éérste keer in mijn werkzame leven, het idee dat we echt maatwerk leveren en ondersteunen. Oplossingen waar de burger/cliënt zelf voor kiest. Passend haalbaar en dicht bij huis.”

Trainingsaanbod voor Zuid-Limburg

Positieve Gezondheid kiest dus een andere invalshoek.
Maar hoe begin je er mee?
En hoe voer je dat “andere” gesprek met je cliënt?
Daarom hebben deze drie partners een trainingsaanbod ontwikkeld voor alle beroepskrachten op het gebied van zorg, welzijn, wonen en inkomen in Zuid-Limburg. Maar ook voor HR-managers en andere geïnteresseerde medewerkers binnen zorg- en welzijnsorganisaties.
De trainingen en workshops worden verzorgd door (IPH-gecertificeerde) trainers die, evenals de coaches, ook zelf werkzaam zijn (geweest) als zorgverlener en binnen de Blauwe Zorg pilot.

  • Klik HIER voor het complete trainings- en coachingsaanbod en voor alle contactgegevens!

  • De eerste trainingen zijn al voor juni/juli gepland. Je kunt je nog inschrijven, klik hier.


Ervaringen van professionals met gedachtegoed Positieve Gezondheid
“Ik ervaar zoveel meer rust in mijn werkdagen, ik hoef niet meer alles te regelen voor mijn cliënten/medewerkers, want ik kijk veel meer met hun naar wat ze zelf kunnen en bevraag vaak op wat er nodig is.”
“Ik merk dat Positieve Gezondheid buiten het werkgebied ook een grote rol kan spelen; zoals het oprecht luisteren en daardoor met vrienden en familie tot een betekenisvoller contact te komen”.

Katrien Pleunis, trainer en coach / Mischa Deusings-Klerks, coach / Cisca van der Meijs, trainer

Katrien Pleunis, trainer en coach / Mischa Deusings-Klerks, coach / Cisca van der Meijs, trainer

Gemeente Maastricht gestart met (intensieve) Gezinsregie

In Maastricht is van 2018-2020 binnen het project ‘Huishoudens met domeinsoverstijgende kosten’ van de pilot Blauwe Zorg in de wijk succesvol geëxperimenteerd met het voeren van gezinsregie (klik hier voor de resultaten),

Dit project vond plaats in vier wijken van Maastricht. Cijfers uit de arrangementenmonitor laten echter zien dat ongeveer 650 huishoudens in de gemeente Maastricht stapeling van zorg hebben. Het voeren van intensieve procesregie zou met name op (een deel van) deze huishoudens van toepassing zijn. Het voeren van intensieve procesregie is een complex geheel dat voorzichtig geïmplementeerd moet worden.
Vanaf januari 2021 is de gemeente Maastricht gestart met een implementatieplan voor (intensieve) procesregie. Het had de voorkeur dat uit elk Integraal team minimaal één consulent zou deel nemen. Deze uitvraag is gedaan middels een belangstellingsregistratie in het voorjaar 2021.

In april 2021 heeft een kickoff plaatsgevonden met de 12 deelnemende consulenten samen met de gezinsregisseurs uit Blauwe Zorg in de wijk (Sanny Stauder en Danny Martens). Inmiddels is gestart met het begeleiden van deze groep consulenten door de gezinsregisseurs, waarna gezinnen benaderd zullen worden met de aanpak intensieve gezinsregie. De 12 “regisseurs in wording” worden binnenkort getraind door Cisca van der Meijs in het werken met Positieve Gezondheid.
De gehele aanpak wordt gemonitord door de gemeente Maastricht in samenwerking met ZIO, levantoGroep en de arrangementenmonitor.


Onlangs is hiervoor aandacht geweest in de media.
Algemeen Dagblad 27 mei 2021, klik hier
L1nieuws 27 mei 2021, klik hier

Meer informatie? Neem dan contact op met Danny Martens, gezinsregisseur M: 06 13109548; E: d.martens@zio.nl

unsplash-image-YtvItJoIREk.jpg

Trainingen Positieve Gezondheid weer gestart. Schrijf je in!

Positieve Gezondheid: het accent ligt niet op ziekte, maar op mensen zelf, op hun veerkracht en op wat hun leven betekenisvol maakt. Positieve Gezondheid kiest dus een andere invalshoek. Maar hoe begin je er mee? En hoe voer je dat “andere” gesprek met je cliënt? Vanaf medio juni 2021 starten weer nieuwe (fysieke) trainingen!

Onze training is bedoeld voor professionals uit het zorg- of welzijnsdomein in Zuid-Limburg. De samenstelling van de groep is hierdoor divers. En dat maakt het ook interessant!

Het doel van de training is om je te leren om niet de ziekte, maar een betekenisvol leven van mensen centraal te stellen (conform het gedachtegoed van Machteld Huber). De nadruk ligt op de veerkracht, eigen regie en het aanpassingsvermogen van de mens en niet op de beperking of ziekte zelf. De (fysieke) training bestaat uit 3 bijeenkomsten van 3 uur, om de twee weken. Plus een reflectiebijeenkomst van 2 uur na 3 maanden.
De training is interactief en praktijkgericht, middels het oefenen in de bijeenkomsten en de aangeleverde thuisopdrachten.

 Programma

  • In de eerste bijeenkomst komt de theorie aan bod en ga je zelf aan de slag met persoonlijke veerkracht en je veranderwens. Het doel van deze bijeenkomst is het bewust worden van het effect van het voeren van het andere gesprek.

  • In de tweede bijeenkomst sta jij centraal in je rol als hulpverlener en wordt het andere gesprek gevoerd met derden. Het doel van de tweede bijeenkomst is dat de rol van de professionals doorontwikkeld wordt, naar het gedachtegoed van Positieve Gezondheid (bredere kijk op gezondheid en het voeren van het ander gesprek).
    Het doel hiervan is dat de je de regie terug geeft aan de cliënt, waarbij gekeken wordt naar ondersteuning in de directe leefomgeving van de cliënt met als doel te komen tot duurzamere zorg.

  • Tijdens de derde bijeenkomst is, naast de trainer, ook de coach aanwezig zodat er meteen een verbinding gelegd kan worden naar de praktijk.
    Hierbij wordt aandacht besteed aan je werkomgeving en worden handvaten aangereikt om te kunnen werken volgens het gedachtegoed van Positieve Gezondheid. De coach heeft vooral een luisterende houding en is samen met de trainer een klankbord voor de groep. Door een sfeer van openheid en vertrouwen te creëren komt er ruimte voor kwetsbaarheid wat draagvlak creëert voor een vertrouwde leeromgeving.

  • De vierde bijeenkomst, de reflectiebijeenkomst, vindt ongeveer 3 maanden na de training plaats. Het doel is om Positieve Gezondheid levend te houden en om vragen en knelpunten te bespreken. Daarnaast is er ook ruimte om succesverhalen te delen zodat de olievlek verder kan uitvloeien.

Trainers en coaches

De trainingen worden verzorgd door de ervaren trainers en coaches:

  • Cisca van der Meijs, iPH trainer

  • Katrien Pleunis, iPH trainer en implementatie coach

  • Mischa Deusings-Klerks, implementatie coach

Overige informatie

Aantal deelnemers : 8-12
Kosten: € 475,= per deelnemer
Locatie: Kasteel Vaeshartelt, Weert 9, 6222 PG Maastricht

Data groep 1: 16 juni - 30 juni - 14 juli en 7 oktober 2021
Data groep 2: 17 juni - 1 juli - 15 juli en 7 oktober 2021

Meld je snel aan! Vol=vol

Kijk op onderstaande link voor cursusdata, meer info en aanmelden:   AANMELDEN

Team (3 uitsnede) PG.jpg

Complexe zorg voor ouderen in 40 huisartsenpraktijken Maastricht-Heuvelland

Op dit moment hebben 40 van de 53 huisartsenpraktijken in Maastricht-Heuvelland bij ZIO een contract voor de keten ‘Complexe zorg voor Ouderen’ (in samenwerking met VGZ) . In deze praktijken is een praktijkondersteuner of wijkverpleegkundige werkzaam voor de complexe ouderenzorg. Huisarts Guy Costongs uit Maastricht en ‘white label’ wijkverpleegkundige Danny Gijsen, geven in dit interview een beschrijving van hoe dit in de praktijk werkt.

foto bij artikel guy costongs.jpg

Links: Huisarts Guy Costongs; rechts: wijkverpleegkundige van Envida Danny Gijsen