Even voorstellen: ons Programmateam

Het Programmateam ‘Blauwe zorg in de wijk’ stelt zich graag aan u voor. Vier medewerkers zijn actief bezig in dit team om samen met bewoners, beroepskrachten uit de wijken èn bestuurders de pilot vorm te geven. Binnen de pilot worden meerdere projecten uitgevoerd, waarbij altijd een van de teamleden betrokken is.

Anita Vermeer is senior beleidsadviseur bij de GGD Zuid Limburg. Vanuit haar functie bij de GGD is zij al vele jaren betrokken bij diverse wijkgerichte gezondheidsprogramma’s, eerst heel praktisch in de uitvoering en later als adviseur. Ook is Anita gepromoveerd op dit thema. In de pilot Blauwe Zorg in de wijk organiseert Anita alle Positieve Gezondheidsinitiatieven voor beroepskrachten. Zij denkt alle ingrediënten te hebben om gezondheid van bewoners te verbeteren, en dan niet alleen via traditionele leefstijlprojecten, maar vooral ook door de positie van bewoners en beroepskrachten te versterken en daarmee de zelfredzaamheid en kansen van mensen te vergroten.
Anita: “Ik geloof heel erg de combinatie tussen “echt kijken wat mensen zelf willen” en dat achter de schermen, over schotten heen, te realiseren". 

Bianca Vaessen is procescoördinator transformatie sociaal domein bij Gemeente Maastricht. Zij is nauw betrokken bij het Sociaal Team Wittevrouwenveld-Wyckerpoort en het Sociaal Team Nazareth Limmel. Bianca faciliteert en ondersteunt beide zelfsturende teams.
Bianca: “Binnen de pilot ben ik vooral bezig om samen met beroepskrachten de zorg aan burgers te verbeteren. Daarbij kijken we naar de vraagstukken en ervaringen van zowel burgers als beroepskrachten. We onderzoeken hoe we dat in de toekomst kunnen verbeteren. Mijn uitdaging is dat zowel burgers als beroepskrachten trots zijn dat de veranderingen door hun toedoen zijn ontstaan”.

Karenanna Knopper is adviseur bij Zorgbelang Limburg en volgt Johan Dinjens op. Zij richt zich vanuit deze hoedanigheid vooral op de burgers. In de pilot de Blauwe Wijk betekent dit dat we in directe verbinding staan met de bewoners van wijken en samen met hen een proces opstarten waarin we luisteren naar hun ervaringen op het gebied van zorg en welzijn. We inventariseren welke knelpunten en behoeftes er door hen worden gevoeld als ook hun ideeën/visie met betrekking tot de oplossing hiervan. Vanuit het gemeenschappelijke referentiekader Positieve Gezondheid (PG) ondersteunen wij hen in het bewustwordingsproces en monitoren we de ontwikkelingen in samenspraak met het programmateam Blauwe Wijk.
Karenanna: “Het doel is dat het proces zal bijdragen tot het vergroten van eigenaarschap, zelfregie en het claimen van hun positie in de ontwikkeling van (nieuwe of verbeterde) zorgconcepten.”

Ingeborg Wijnands is senior beleidsadviseur bij ZIO (Zorg in ontwikkeling). Ze heeft met name jaren gewerkt om het ouderenbeleid mee vorm te geven in de regio en de laatste jaren om de samenwerking tussen gemeenten (jeugd en WMO) en huisartsenpraktijken versterken. 
Ingeborg: “Ik zie de pilot als een kans om beroepskrachten (zorg/welzijn) in de wijken te ondersteunen en te faciliteren in een laagdrempelige, effectievesamenwerking met andere beroepskrachten en met de cliënt. In de hulpverlening bepalen deze beroepskrachten met de cliënt samen welke zorg/hulp in welke omvang nodig is. Er wordt uitgegaan van het functioneren van de cliënt èn dus niet van diagnose of indicatie. Om dit te kunnen realiseren maken we hierover afspraken met bestuurders en managers, zodat beroepskrachten ook professionele autonomie krijgen”.

pt.png

Meer informatie?
Op de website Blauwe zorg, treft u via deze link onze contactgegevens aan.

Start Nieuwsbrief Pilot ‘Blauwe Zorg in de wijk’

Vandaag starten we met het uitbrengen van een digitale nieuwsbrief voor beroepskrachten, beleidsmakers en bestuurders in Maastricht-Heuvelland over de pilot “Blauwe Zorg in de Wijk”!  
In deze nieuwsbrief vindt u elke paar maanden nieuws en berichten over de projecten die in de pilot worden uitgevoerd met de beroepskrachten en met de bewoners in de vier Maastrichtse wijken Limmel, Nazareth, Wittevrouwenveld en Wyckerpoort.

Wat gaan we doen?
‘Blauwe Zorg in de wijk’ is een ambitieuze pilot omdat deze door de schotten van financiering en beheersing heen gaat. In de pilot geven welzijn- en zorgaanbieders, de gemeente en financiers vorm aan een beweging waarbij de financiële schotten (virtueel) moeten verdwijnen. Vanuit het concept Positieve Gezondheid zullen we beroepskrachten ondersteunen om integraal naar de cliënt/patiënt te kijken, durven te schakelen naar andere domeinen en/of erbij halen, uiteraard altijd in overleg met de burger. We willen burgers leren om aan de hand van positieve gezondheid zo goed mogelijk inzicht te geven in eigen kracht en betekenis te geven aan hun leven.
We doen dit met behulp van diverse projecten, die samen met beroepskrachten en burgers worden opgezet. Over deze projecten zullen we u informeren in de nieuwsbrief. Meer informatie over de pilot kunt u nalezen op de website.

Subsidie en Governancestructuur
Deze pilot wordt mogelijk gemaakt met subsidie van de gemeente Maastricht, coöperatie VGZ en de Provincie Limburg. Het brede zorg en- welzijnsveld in Maastricht-Heuvelland heeft zich medio 2016 reeds uitgesproken om te participeren in de wijkpilot. De governancestructuur (o.a. Dagelijks Bestuur en Ambassadeursgroep) is overzichtelijk en compact en wordt afgestemd op de ontwikkeling van de pilot Blauwe Zorg in de wijk. 

Praktische informatie
Indien u wel tot de doelgroep behoort, maar geen nieuwsbrief heeft ontvangen dan kunt u dit doorgeven aan onderstaand contactadres. Denkt u dat u een nieuwsbericht heeft dat ook in het kader van de pilot geplaatst zou kunnen worden, stuur dit dan naar onderstaand contactadres. Wilt u meer weten over de pilot of over de projecten binnen de pilot, neem dan contact op met een van de medewerkers van het Programmateam.

Contactadres nieuwsbrief
Secretariaat ZIO, info@zio.nl of 043 350 69 13.

 

shutterstock_429307234.jpg

Contactadres nieuwsbrief: Secretariaat ZIO, info@zio.nl of 043 350 69 13.