Grenzeloos onderzoek

Sanne Grootjans doet promotieonderzoek naar de pilot blauwe zorg in de wijk. Zelf heeft Sanne ervaring als fysiotherapeut en heeft ze onderzoek gedaan in Australië en Amerika. ’’Ik onderzoek onder andere de effecten van de wijkpilot en kijk hoe deze wordt geïmplementeerd bij de bewoners, professionals en beleidsvoerders,’’ aldus Sanne Grootjans.
In het door ZonMw gesubsidieerde onderzoek meet Sanne Grootjans de effecten van de wijkpilot en kijkt ze naar het proces van de implementatie op verschillende niveaus. In haar onderzoek wordt Sanne bijgestaan door haar promotoren van de Universiteit Maastricht en de GGD Zuid-Limburg; Prof Dr. Maria Jansen, Prof. Dr. Dirk Ruwaard en Dr. Mandy Leurs-Stijnen.

Van Arizona naar Maastricht
In het onderzoek naar de wijkpilot meet Sanne Grootjans de effecten van de wijkpilot en kijkt ze naar het proces van de implementatie op verschillende niveaus. In Amerika heeft Sanne vier maanden op een militaire compound gezeten in het Apache reservaat van de Native Americans. In Australië heeft ze onderzoekservaring opgedaan in het prestigieuze onderzoeksteam van Chris Maher welke onderzoek doet naar chronische (lage rug) pijn. Toch is ze teruggekeerd naar haar geboortestad Maastricht om in eerste instantie aan de slag te gaan als fysiotherapeut en dan nu als onderzoeker. Sanne Grootjans: ’’De pilot blauwe zorg in de wijk gaat over efficiënte en persoonsgerichte zorg, bedoeld om de zorg meer vanuit de burger te laten ontstaan in plaats van uit de instanties, dit sprak me erg aan toen ik voor de eerste keer las over de pilot. Ook ben en blijf ik toch eigenlijk wel een echte Sjeng (geboren Maastrichtenaar), dus hoe mooi is het om iets te kunnen betekenen voor je stad en daarnaast ook nog voor de gezondheidszorg in het algemeen’. Ook valt het me op dat iedereen echt dezelfde basisbehoeftes heeft, waar je ook bent. Om te beginnen natuurlijk een dak boven je hoofd, eten en financiële zekerheid, maar daarnaast ook sociale contacten, liefde en veiligheid. Het wordt vaak onderschat wat voor een impact bovenstaande factoren hebben op de gezondheid van iemand. Je kan iemand nog zo goed behandelen en de beste adviezen geven, maar als iemand schulden heeft en zich zorgen maakt of hij de hypotheek wel kan betalen deze maand, gaat die hoofdpijn of rugpijn niet weg’’.

Ervaringen uit de praktijk
Grootjans geeft aan tijdens haar werk als fysiotherapeut vaker tegen bureaucratische rompslomp te zijn aangelopen, iets wat de pilot probeert aan te pakken. Sanne Grootjans blikt terug: ’’Soms was er voor een patiënt een bepaalde behandeling het beste, maar dan was dit lastig te realiseren omdat dit dan net buiten het protocol viel. Als fysiotherapeut liep ik dan wel die extra mijl om het allemaal toch voor elkaar te krijgen, maar het koste wel altijd veel werk, tijd en wilskracht, je bent dan als patiënt echt aangewezen op de betrokkenheid van je zorgverlener. Ook was het soms lastig alle zorgverleners in kaart te brengen bij één persoon, dan was ik bijvoorbeeld beweegadviezen aan het geven met het doel activeren, terwijl de maatschappelijk werker tegelijkertijd het advies gaf aan dezelfde persoon om goed uit te rusten en vooral weinig te bewegen. Iedereen bedoelt het goed en werkt vanuit zijn visie, maar het mooie in deze pilot is dat er een poging wordt gedaan verbinding te leggen tussen verschillende zorgaanbieders, van de huisarts tot de wijkverpleger, van de zorgverzekeraar tot en met de gemeente. De grenzen van elk deelgebied vervagen als het ware , waardoor de zorg hopelijk efficiënter wordt”. 

Het onderzoek
De visie en het gemeenschappelijk gedachtegoed van de pilot is het model ‘positieve gezondheid’ van Machteld Huber. Positieve gezondheid kijkt niet enkel naar de klacht en het fysiek/mentaal probleem, maar kijkt bijvoorbeeld ook naar zingeving en omgevingsfactoren.

Om de effecten te meten van de pilot wordt onder andere een aantal keer een survey afgenomen onder een selecte groep, met vragen over de ervaren gezondheid, kwaliteit van leven en de kwaliteit van de zorg. Tevens worden de zorgkosten in kaart gebracht.

Voor het implementatieproces observeert Sanne Grootjans op dit moment veel overleggen tussen de bestuurders en beleidsmakers. “Op dit moment heb ik veel vergaderingen bijgewoond en het valt me op hoe gedreven iedereen is.  Het meest belangrijk zijn natuurlijk wel de professionals en de burgers, zij moeten het gaan doen en oppakken, ik kan ook niet wachten om meer de werkvloer op te gaan”.

sanne onderzoek.jpg

Meer informatie
Wilt u wat meer te weten komen over het onderzoek of over Sanne of heeft u misschien een goede suggestie aarzel dan niet om contact op te nemen (email: s.grootjans@maastrichtuniversity.nl of telefoon: 06-54252025)

Project "Gezamenlijke aanpak huishoudens met hoge domeinoverstijgende kosten" van start

Een van de projecten binnen de pilot Blauwe Zorg in de wijk is gericht op huishoudens met hoge domeinoverstijgende kosten in de wijken Limmel, Nazareth, Wittevrouwenveld en/of Wyckerpoort. Het Dagelijks Bestuur heeft dit project onlangs geaccordeerd. Dit betekent dat we nu officieel aan de slag kunnen.

Wat willen we bereiken?
Het doel van dit project is om een werkwijze te ontwikkelen waarin een onafhankelijke coach samen met geselecteerde huishoudens én met de hulpverleners, een nieuw zorgplan maakt dat leidt tot een hogere ervaren kwaliteit van leven en zorg, zelfsturing en regie bij het huishouden en lagere kosten.
Als blijkt dat de toegepaste methodiek sterke aanwijzingen naar deze gewenste effecten laat zien, wordt in een vervolgproject onderzocht of deze methodiek overdraagbaar is aan de hulpverleners zelf.

Wie is de doelgroep?
Het gaat om een selectie van een 10-tal huishoudens in deze vier wijken die in hoge mate gebruik maken van zowel medische als maatschappelijke voorzieningen over meerdere domeinen. Dus huishoudens die gebruik make van zorgverzekeringwet, WMO, Jeugdhulp, Participatie en/of WLZ) incl schulden. Bij deze huishoudens vindt vaak stapeling van zorg/hulp plaats.

Hoe willen we dit aanpakken?

  • De coach die dit project gaat uitvoeren is Sanny Stauder. Zij gaat met de geselecteerde huishoudens in een aantal gespreksessies na wat op dit moment het belangrijkste probleem van het huishouden is en wat zij denken zelf nodig te hebben om dit (eerste) probleem aan te pakken?  Ze gebruikt hierbij het spinnenweb van Positieve Gezondheid.
  • Ze gaat in kaart brengen welke hulpverleners betrokken zijn bij het hele huishouden en met welke zorg/hulp. Bij deze gezinnen is het vaak voor de hulpverleners zelf en voor het huishouden ook niet duidelijk wie komt en wat doet.
  • Vervolgens gaat de coach een overzicht maken van de daadwerkelijke kosten die gemaakt worden.
  • De coach zal daarna, met de hulpverlener waarvan het huishouden zegt dat ze deze het meest nodig hebben, een zorgplan maken met de keuzes van het huishouden aan de hand van positieve gezondheid. In dit trajekt zal gebruik gemaakt worden van de kennis en expertise van de betrokken hulpverleners, waarbij we ons niet laten beperken door de opdracht van diens organisatie.

Wat willen we bereiken?

  • De kwaliteit van zorg zoals die door het huishouden wordt ervaren bij aanvang van de interventie is toegenomen na afloop van de interventie
  • Het inzicht van cliënt in eigen probleem en eigen kracht is toegenomen. T
  • De cliënt wordt tijdig toegeleid naar juiste hulp en/of ondersteuning om daarmee decompensatie en functieverlies te voorkomen.
  • Het aantal professionele zorg-/dienstverleners dat tegelijkertijd een burger ondersteunt wordt tot een minimum wordt beperkt.
  • Een reductie in de benodigde afstemming tussen de zorg-/dienstverleners die tegelijkertijd actief zijn voor burger.
  • Regie bij burger, meer inzet op eigen kracht; gedeelde verantwoordelijkheid van kosten
  • De kosten van de zorg- en dienstverlening zoals die bij het huishouden zijn bij aanvang van de interventie zijn met minimaal X% afgenomen na afloop van de interventie (wordt momenteel in een businesscase uitgewerkt) .

Het project wordt onderzocht
Project wordt gemonitord en geëvalueerd door UM en projectteam. Huishoudens en hulpverleners worden bevraagd. Er wordt per huishouden gekeken naar kosten per soort, verwachtte kosten per soort, ervaringen per soort, verwachte ervaringen per soort en die gaan we op een eindpunt opnieuw evalueren om te kijken of er een verandering heeft plaatsgevonden door de interventie.

Looptijd en fasering
De looptijd van het project is van 1 september 2017 t/m31-12-2018.
Op dit moment van het project zijn we op zoek naar ongeveer 10 huishoudens. Om een goede selectie te maken zullen we beroepskrachten in de wijken benaderen voor hun medewerking. Vervolgens zullen, na toestemming, van het huishouden zelf, de huishoudens benaderd worden voor deelname.

shutterstock_261293111.jpg

Meer informatie?
Heeft u vragen of wilt u meer informatie dan kunt u terecht bij Ingeborg Wijnands, seniorbeleidsmedewerker ZIO, 043-3506925/i.wijnandszio.nl of bij Sanny Stauder, coach,
M: 06-40151591 E: s.stauder@zio.nl.

De trainingen Positieve Gezondheid in de Blauwe Zorg wijken lopen storm

Na een druk bezochte Kick-Off op 31 mei, zijn meer dan 40 beroepskrachten gestart met de trainingen Positieve Gezondheid onder leiding van Machteld Huber. Speciaal voor onze pilot verzorgt zij vanuit haar Institute for Positive Health (iPH) deze scholing en brengt zij haar kennis over aan onze professionals.

Gezamenlijke taal
In de Blauwe Zorg wijken willen wij meer werken vanuit de idealen en behoeften van de bewoners en beter samenwerken ten behoeve van deze mensen. Om dit te realiseren is een gezamenlijke taal, een denkkader, essentieel.  Positieve gezondheid biedt dit. In deze training leren deelnemers Persoonlijke Gezondheid professioneel in te zetten bij het begeleiden en coachen van de zorgvrager, de cliënt. Professionals van de sociale teams, huisartsenpraktijken, ggz-teams, welzijn, WMO, participatiewet en jeugdwet kunnen participeren. Enige voorwaarde is dat zij in of mét de pilotwijken werken.

Breder geheel aan activiteiten
In de wijkpilot zijn er diverse initiatieven gestart om Positieve Gezondheid te laten landen in de wijken. Vanuit het train de trainer principe worden mensen opgeleid om deze trainingen in hun eigen organisatie of werkgebied in de toekomst te gaan verzorgen. Bovendien wordt bij de verschillende organisaties gezocht naar ambassadeurs of procesbegeleiders die positieve gezondheid op de agenda kunnen zetten.  Met de leidinggevenden en beleidsmedewerkers van de betrokken organisaties is een proces gestart om te bekijken hoe positieve gezondheid kan landen in de organisaties, en welke instrumenten en maatregelen daarbij gebruikt worden. In de pilot is bovendien een initiatief met bewoners gestart vanuit het concept van positieve gezondheid, waarbij gezondheid vanuit het perspectief van de bewoners wordt geadresseerd.

Wie organiseert de trainingen?
In de wijkpilot organiseert Anita Vermeer, GGD Zuid Limburg, alle Positieve Gezondheidsinitiatieven voor beroepskrachten. Alle bij Blauwe Zorg betrokken organisaties dragen financieel bij aan het mogelijk maken van de trainingen. Machteld Huber zet zich vanuit institute of Positive Health en het Actiecentrum Positieve Gezondheid in voor het breed verspreiden van Positieve gezondheid in de provincie Limburg.

Positieve gezondheid en bewoners
Karenanna Knopper van Stichting Zorgbelang, begeleidt het proces blauwe zorg in de wijk met bewoners. In deze wijkpilot krijgen bewoners de kans om een workshop Positieve Gezondheid te volgen. De workshop is ontwikkeld door Huis voor de Zorg, partner van het Actiecentrum Positieve Gezondheid Limburg. Hiermee wordt een bewustwordingsproces in gang gezet waarbij bewoners beter inzicht te krijgen in hun eigen wensen, behoeftes en mogelijkheden, én tevens hoe zij daar zelf de regie over kunnen nemen.

scholing pos gez 3.JPG

Voor meer praktische informatie over de trainingen, ga naarhttp://www.zio.nl/scholing/cursus/11770/training-positieve-gezondheid-blauwe-wijk/

Voor informatie over positieve gezondheid binnen de blauwe wijk
https://www.blauwezorg.nl/blauwe-zorg-in-de-wijk/

Organisaties ondertekenen commitmentverklaring Blauwe Zorg in de wijk

Commitment van alle betrokken partijen aan de wijkpilot is belangrijk voor het realiseren van de doelen van de wijkpilot. Daarom is een gezamenlijke verklaring opgesteld waarin uitgangspunten en afspraken van de pilot zijn vastgelegd. Deze verklaring wordt binnenkort ondertekend door de bestuurders in de Ambassadeursgroep. 

Ambassadeursgroep Blauwe zorg in de wijk
Deze Ambassadeursgroep bestaat uit negen bestuurders en vormt een vertegenwoordiging van partijen die essentieel zijn voor het succesvol uitrollen van de wijkpilot. Deelnemers zijn:  GGD Zuid Limburg, Envida, Gemeente Maastricht, Huis voor de Zorg, Levanto, Radar, Traject, ZIO en Zorgverzekeraar VGZ. 

De uitgangspunten van de wijkpilot worden onderschreven

  • Organisaties vertrouwen op elkaars inzet voor het project en zijn hierover transparant naar elkaar. 
  • Het gedachtegoed van positieve gezondheid vormt de leidraad voor het handelen van burgers, professionals, organisaties en financiers in de wijkpilot. Dit betekent onder andere dat alle levensdomeinen altijd in ogenschouw worden genomen. 
  • Ook is het belangrijk dat de deelnemende organisaties naar buiten toe, maar ook naar de professionals toe, duidelijk maken dat het belang van de wijkpilot boven het eigen organisatiebelang gaat. De dynamiek in de projecten vraagt van de betrokken partijen in de wijkpilot om de professional een flexibele, brede rol te geven. Professionals dienen daarom binnen de projecten de professionele ruimte te krijgen om te kunnen doen wat nodig is, zij moeten als zij effectief willen zijn, over een hoge mate van professionele autonomie kunnen beschikken. 
  • Daarnaast zal een open dialoog gevoerd worden over het domein overstijgend organiseren van zorg-, hulp- en dienstverlening, alleen dan kunnen we beproeven hoe we slimmer kunnen omgaan met de beschikbare middelen en inzet van professionals.

In beginsel kan elke nieuwe partij meedoen aan de wijkpilot, mits de uitgangspunten en afspraken van de wijkpilot worden onderschreven, de zorgaanbieder zich committeert aan de wijkpilot en waarde toevoegt (een concrete bijdrage levert) aan de wijkpilot als geheel.

Het moment van ondertekening
Kortom de wijkpilot komt in een zichtbare fase. Vele professionals en managers zijn al gestart met de cursus positieve gezondheid. Binnenkort starten ook cursussen voor bewoners. Professionals buigen zich nu al over het oplossen van knelpunten die bewoners hebben ervaren in de dienstverlening. Vele andere projecten zijn startklaar. Ook de financiering is door Gemeente Maastricht, de Provincie Limburg en VGZ gegarandeerd. Het juiste tijdstip voor ondertekening is dus aangebroken. 

De exacte datum wordt bepaald waarop de bestuurders de commitmentverklaring gezamenlijk kunnen ondertekenen in najaar 2017. We willen dit graag breed uitdragen via de pers naar het algemeen publiek.

shutterstock_495568735.jpg

Meer informatie?
Op de website Blauwe zorg, treft u via deze link onze contactgegevens aan.

Even voorstellen: ons Programmateam

Het Programmateam ‘Blauwe zorg in de wijk’ stelt zich graag aan u voor. Vier medewerkers zijn actief bezig in dit team om samen met bewoners, beroepskrachten uit de wijken èn bestuurders de pilot vorm te geven. Binnen de pilot worden meerdere projecten uitgevoerd, waarbij altijd een van de teamleden betrokken is.

Anita Vermeer is senior beleidsadviseur bij de GGD Zuid Limburg. Vanuit haar functie bij de GGD is zij al vele jaren betrokken bij diverse wijkgerichte gezondheidsprogramma’s, eerst heel praktisch in de uitvoering en later als adviseur. Ook is Anita gepromoveerd op dit thema. In de pilot Blauwe Zorg in de wijk organiseert Anita alle Positieve Gezondheidsinitiatieven voor beroepskrachten. Zij denkt alle ingrediënten te hebben om gezondheid van bewoners te verbeteren, en dan niet alleen via traditionele leefstijlprojecten, maar vooral ook door de positie van bewoners en beroepskrachten te versterken en daarmee de zelfredzaamheid en kansen van mensen te vergroten.
Anita: “Ik geloof heel erg de combinatie tussen “echt kijken wat mensen zelf willen” en dat achter de schermen, over schotten heen, te realiseren". 

Bianca Vaessen is procescoördinator transformatie sociaal domein bij Gemeente Maastricht. Zij is nauw betrokken bij het Sociaal Team Wittevrouwenveld-Wyckerpoort en het Sociaal Team Nazareth Limmel. Bianca faciliteert en ondersteunt beide zelfsturende teams.
Bianca: “Binnen de pilot ben ik vooral bezig om samen met beroepskrachten de zorg aan burgers te verbeteren. Daarbij kijken we naar de vraagstukken en ervaringen van zowel burgers als beroepskrachten. We onderzoeken hoe we dat in de toekomst kunnen verbeteren. Mijn uitdaging is dat zowel burgers als beroepskrachten trots zijn dat de veranderingen door hun toedoen zijn ontstaan”.

Karenanna Knopper is adviseur bij Zorgbelang Limburg en volgt Johan Dinjens op. Zij richt zich vanuit deze hoedanigheid vooral op de burgers. In de pilot de Blauwe Wijk betekent dit dat we in directe verbinding staan met de bewoners van wijken en samen met hen een proces opstarten waarin we luisteren naar hun ervaringen op het gebied van zorg en welzijn. We inventariseren welke knelpunten en behoeftes er door hen worden gevoeld als ook hun ideeën/visie met betrekking tot de oplossing hiervan. Vanuit het gemeenschappelijke referentiekader Positieve Gezondheid (PG) ondersteunen wij hen in het bewustwordingsproces en monitoren we de ontwikkelingen in samenspraak met het programmateam Blauwe Wijk.
Karenanna: “Het doel is dat het proces zal bijdragen tot het vergroten van eigenaarschap, zelfregie en het claimen van hun positie in de ontwikkeling van (nieuwe of verbeterde) zorgconcepten.”

Ingeborg Wijnands is senior beleidsadviseur bij ZIO (Zorg in ontwikkeling). Ze heeft met name jaren gewerkt om het ouderenbeleid mee vorm te geven in de regio en de laatste jaren om de samenwerking tussen gemeenten (jeugd en WMO) en huisartsenpraktijken versterken. 
Ingeborg: “Ik zie de pilot als een kans om beroepskrachten (zorg/welzijn) in de wijken te ondersteunen en te faciliteren in een laagdrempelige, effectievesamenwerking met andere beroepskrachten en met de cliënt. In de hulpverlening bepalen deze beroepskrachten met de cliënt samen welke zorg/hulp in welke omvang nodig is. Er wordt uitgegaan van het functioneren van de cliënt èn dus niet van diagnose of indicatie. Om dit te kunnen realiseren maken we hierover afspraken met bestuurders en managers, zodat beroepskrachten ook professionele autonomie krijgen”.

pt.png

Meer informatie?
Op de website Blauwe zorg, treft u via deze link onze contactgegevens aan.

Start Nieuwsbrief Pilot ‘Blauwe Zorg in de wijk’

Vandaag starten we met het uitbrengen van een digitale nieuwsbrief voor beroepskrachten, beleidsmakers en bestuurders in Maastricht-Heuvelland over de pilot “Blauwe Zorg in de Wijk”!  
In deze nieuwsbrief vindt u elke paar maanden nieuws en berichten over de projecten die in de pilot worden uitgevoerd met de beroepskrachten en met de bewoners in de vier Maastrichtse wijken Limmel, Nazareth, Wittevrouwenveld en Wyckerpoort.

Wat gaan we doen?
‘Blauwe Zorg in de wijk’ is een ambitieuze pilot omdat deze door de schotten van financiering en beheersing heen gaat. In de pilot geven welzijn- en zorgaanbieders, de gemeente en financiers vorm aan een beweging waarbij de financiële schotten (virtueel) moeten verdwijnen. Vanuit het concept Positieve Gezondheid zullen we beroepskrachten ondersteunen om integraal naar de cliënt/patiënt te kijken, durven te schakelen naar andere domeinen en/of erbij halen, uiteraard altijd in overleg met de burger. We willen burgers leren om aan de hand van positieve gezondheid zo goed mogelijk inzicht te geven in eigen kracht en betekenis te geven aan hun leven.
We doen dit met behulp van diverse projecten, die samen met beroepskrachten en burgers worden opgezet. Over deze projecten zullen we u informeren in de nieuwsbrief. Meer informatie over de pilot kunt u nalezen op de website.

Subsidie en Governancestructuur
Deze pilot wordt mogelijk gemaakt met subsidie van de gemeente Maastricht, coöperatie VGZ en de Provincie Limburg. Het brede zorg en- welzijnsveld in Maastricht-Heuvelland heeft zich medio 2016 reeds uitgesproken om te participeren in de wijkpilot. De governancestructuur (o.a. Dagelijks Bestuur en Ambassadeursgroep) is overzichtelijk en compact en wordt afgestemd op de ontwikkeling van de pilot Blauwe Zorg in de wijk. 

Praktische informatie
Indien u wel tot de doelgroep behoort, maar geen nieuwsbrief heeft ontvangen dan kunt u dit doorgeven aan onderstaand contactadres. Denkt u dat u een nieuwsbericht heeft dat ook in het kader van de pilot geplaatst zou kunnen worden, stuur dit dan naar onderstaand contactadres. Wilt u meer weten over de pilot of over de projecten binnen de pilot, neem dan contact op met een van de medewerkers van het Programmateam.

Contactadres nieuwsbrief
Secretariaat ZIO, info@zio.nl of 043 350 69 13.

 

shutterstock_429307234.jpg

Contactadres nieuwsbrief: Secretariaat ZIO, info@zio.nl of 043 350 69 13.