Interviews bij de bewoners van de vier pilot wijken

Sanne Grootjans doet onderzoek naar de pilot Blauwe Zorg in de wijk en geeft elke nieuwsbrief een ‘kijkje’ in haar vorderingen en bezigheden. Deze keer vertelt Sanne iets over haar interviews welke ze aan het houden is met de bewoners van de vier pilot wijken.

Sanne: ‘De afgelopen vier weken ben ik (o.a.) bezig geweest met het afnemen van een ‘needs assessment’ bij de bewoners van de vier pilot wijken. Een needs assessment kan een goed beeld geven van wat er speelt in een buurt en wat de bewoners nodig hebben. Dit is weer belangrijk voor de ontplooiing en evaluatie van de pilot om te kijken of de projecten aansluiten bij de behoeftes van de bewoners’.  
Op dit moment zijn er dertien bewoners geïnterviewd in gesprekken van ongeveer 45 minuten met als onderwerp ‘gezondheid gerelateerde kwaliteit van leven’. De gesprekken zijn opgenomen en geheel uitgeschreven (getranscribeerd). De volgende stap is het analyseren van de interviews om besproken thema’s naar boven te krijgen. Dit analyseren wordt gedaan met een speciaal computerprogramma voor kwalitatief onderzoek (Nvivo)’. 
Op de vraag of Sanne al bepaalde (veelbesproken) onderwerpen of thema’s kan duiden geeft Sanne aan dat het breder kijken naar gezondheid belangrijk lijkt te zijn voor de bewoners. ‘Veel mensen geven aan zich gezond te voelen als het goed gaat met hun gezin en als ze hun sociale contacten goed kunnen onderhouden. Het fysieke aspect speelt natuurlijk ook een rol, maar andere aspecten zoals; omgeving, familie, meedoen zijn net zo belangrijk, al dan niet belangrijker’. De groene loper komt ook vaker ter sprake ‘verandering in omgeving wordt ook vaker genoemd als bevorderende en belemmerende factor voor gezondheid. Aan de ene kant geven bewoners aan dat er veel is weggegaan door de loop der jaren (supermarkten, huizen etc) wat niet bevorderend werkt voor de ervaren gezondheid. Aan de andere kant geven ook weer veel mensen aan dat de groene loper een mooie aanvulling is op de omgeving’. Sanne gaat nog door met het interviewen van mensen totdat er ‘dataverzadiging’ optreedt, wat wil zeggen dat er geen nieuwe thema’s meer naar boven komen.

Wordt vervolgd dus…. Mocht u nu al meer willen weten of vragen of opmerkingen hebben mag u mailen naar s.grootjans@maastrichtuniversity.nl

 

fot artikel sanne.jpg

17 mei 2018 : Kijkje in de Keuken bij Your COACH Next Door

Samen sterk voor kinderen met overgewicht!

In de regio Maastricht wordt binnen COACH vanuit MUMC+ al lange tijd geïnvesteerd in een multidisciplinaire gezinsaanpak voor kinderen met overgewicht en obesitas. En met succes! Om nog meer kinderen met overgewicht de kans te bieden om van de successen binnen COACH te profiteren, wordt nu gestart met Your COACH Next Door. Dit is een wijkgerichte aanpak van kinderen met overgewicht in een samenwerkingsverband tussen het MUMC+, de GGD Zuid Limburg, gemeente Maastricht en ZIO. Lees meer.

 

Commitment pilot "Blauwe zorg in de wijk" ondertekend

Op 12 april j.l. is de commitmentverklaring “Blauwe Zorg in de wijk” door alle bestuurders van de Ambassadeursgroep ondertekend. In deze verklaring worden de ‘gedragsintenties’ van alle bij de wijkpilot Blauwe Zorg betrokken partijen vastgelegd. Commitment aan de wijkpilot is immers van belang voor het realiseren van de doelen van deze wijkpilot. 
Klik hier voor de commitmentverklaring.

shutterstock_495568735.jpg

Taskforce Zorg Op de Juiste plek biedt minister rapport aan

Waar liggen kansen om de zorg beter en efficiënter te organiseren, tegen lagere kosten? Op initiatief van het ministerie van VWS is begin van dit jaar een Taskforce geformeerd die zich heeft gebogen over het thema 'de juiste zorg op de juiste plaats'.
De Taskforce bestond vooral uit experts uit alle disciplines van het medische domein. Vanuit de eerstelijnsgezondheidszorg nam Guy Schulpen deel, medisch directeur van ZIO Zorg in Ontwikkeling. Hij werd gevraagd om op persoonlijke titel deel te nemen. Omdat alle experts deelnamen op persoonlijke titel, kon de Taskforce over belangen van domeinen en belangen van organisaties heen kijken. 

De Taskforce 'Zorg Op de Juiste plek' bood op 6 april j.l. minister Bruins haar rapport aan.
Download het Rapport van de Taskforce: De juiste zorg op de juiste plek
 

V.l.n.r: Willem de Boer, Bruno Bruins (minister voor Medische Zorg en Sport), Guy Schulpen en Joris van Eijck

V.l.n.r: Willem de Boer, Bruno Bruins (minister voor Medische Zorg en Sport), Guy Schulpen en Joris van Eijck

Pilot anderhalvelijnszorg werpt vruchten af in Zuid-Limburg

Patiënten zijn tevredener over de kwaliteit van de zorg én het aantal doorverwijzingen naar het ziekenhuis is lager. Dat is de uitkomst van een proef in Zuid-Limburg met anderhalvelijnszorg, dit is de Stadspoli in Maastricht-Heuvelland. Zo’n 20.000 patiënten hebben deelgenomen. De Universiteit Maastricht constateert dat ± 3/4 van de patiënten na een consult bij de specialist in de anderhalvelijnszorg terugverwezen wordt naar de huisarts. Lees de artikels in de Limburger of op Zorgvisie

 

foto lkimburger.png

Oproep #blauwezorgindewijk #dereunie #durftevragen

We zijn op zoek naar oud-leerlingen in de leeftijd van ca 50 tot 90+ van de Basisschool St.Theresia in Maastricht om op donderdag 29 maart tijdens de opening van #degroeneloperindewijk met elkaar te praten over belevenissen en ervaringen in de wijk van toen en nu.

Het is leuk als iedereen een paar oude foto’s  uit die tijd kan meenemen. Wie weet wie u allemaal tegenkomt op deze dag? We willen u er graag bij hebben en luisteren naar uw verhaal. Als u niet op eigen gelegenheid kunt komen regelen wij het vervoer!

Datum: 29 maart van 1400-16.30 uur met koffie en vlaai!
Adres: President Rooseveltlaan 213, 6224 CP Maastricht

Het zou geweldig zijn om ca 10 tot 20 mensen bij elkaar te krijgen en met elkaar te praten over de belevenissen, de sfeer en leefbaarheid in de wijk tijdens uw jeugdjaren. En ook te kijken naar het heden: Hoe ervaart u de wijk nu? Gaan bewoners op een prettige manier met elkaar om? Is er iets dat u mist in de wijk? Het is leuk en inspirerend om met elkaar te praten en ideeën uit te wisselen.
Als u mee wilt doen kunt contact opnemen met Karenanna Knopper: 0627042237 of mailen naar kknopper@zorgbelanglimburg.nl

Of loop even binnen in Het Werkhuis en vraag naar Esther Janssen.

20150419_Maastricht;_St._Theresiaschool_18.jpg

Bijeenkomst positieve gezondheid voor leidinggevenden en beleidsmedewerkers

Op 21 februari j.l. waren meer dan 20 leidinggevenden en beleidsmedewerkers aanwezig bij een bijeenkomst in Buurtcentrum Nazareth over Positieve Gezondheid. In deze inspirerende sessie heeft Carl Verheijen, mededirecteur van Institute of Positive Health, ons meegenomen in zijn verhaal over zijn eigen drijfveer als voormalig topsporter en als directeur van een gezondheidscentrum, om zich te willen inzetten voor de verspreiding van Positieve Gezondheid. Hij heeft gesproken met ons over onze dilemma’s in het dagelijks werk bij het implementeren van Positieve Gezondheid. We hebben een aantal dilemma’s en acties uitgewerkt in concrete plannen. Helder is dat we samen een opdracht te vervullen hebben en dat we onze schouders eronder willen zetten! De aanwezigen hebben dan ook veel interesse getoond in de vervolgacties die voortkomen uit de bijeenkomst, zoals de werkgroep methodiek en registratie, de scholing train-de-trainer, en het organiseren van de coaching/intervisie. 

 Ambassadeurs Positieve Gezondheid

Veel van de aanwezigen zijn door hun eigen organisatie, en in het kader van de wijkpilot, aanwezen als “Ambassadeur Positieve Gezondheid”. Zij nemen als ambassadeur een speciale rol op zich in de verspreiding en implementatie van positieve gezondheid in de werkprocessen van de organisaties. Voor meer info zie hier.

 Coach Positieve Gezondheid

Naast deze ambassadeurs zal binnenkort  een coach de professionals op de werkvloer  “on the job” gaan begeleiden/coachen in het gebruik van positieve gezondheid, bijvoorbeeld in intervisie of  als sparringpartner. 

Voor een samenvatting van dit project, klik hier.

Contactpersoon

Anita Vermeer
Senior beleidsadviseur, GGD Zuid Limburg
Programmateam Blauwe Zorg in de wijk
T: 046 - 850 55 02 / M: 06 - 15 86 13 91
E: anita.vermeer@ggdzl.nl

carl.jpg

Werkgroep zet zich in voor Digitale Overlegtafel in de wijk

De dynamiek van multidisciplinaire samenwerking rondom de zorg voor een burger/gezin vraagt om een veilig communicatie- en interactieplatform. Een van de oplossingen kan een digitale overlegtafel oftewel een ICT-software systeem zijn waarmee veilig kan worden gecommuniceerd tussen beroepskrachten en met de cliënt. 

Waarom?

Het idee van een digitale overlegtafel oftewel een ICT-software systeem is geboren uit een behoefte in het lokale veld. De casussen uit het casussenboek en de gesprekken met burgers en beroepskrachten in Maastricht-Heuvelland laten het volgende zien:

  • De beroepskrachten in de wijken geven aan onvoldoende van elkaar te weten wie er betrokken is bij een kwetsbare burger/gezin en met welk behandelplan, bezig is.
  • Betreffende burgers en gezinnen weten het ook niet, ze zijn vaak niet in staat om dit zelf aan te geven.
  • Signalen van huisartsen die aangeven dat ze steeds vaker geconfronteerd worden met verschillende ICT-software systemen van organisaties
  • De huidige manier van werken kenmerkt zich door elkaar te informeren vaak via onveilige e-mail.

Samenwerking tussen organisaties met als doel een digitale overlegafel

Op 5 juli 2017 is in Maastricht-Heuvelland in een werksessie met 28 zorg- en hulpverleners/ beleidsmedewerkers consensus bereikt over het feit dat een digitale overlegtafel een oplossing kan bieden voor de ervaren knelpunten in multidisciplinaire samenwerking en dat men allen met éénzelfde systeem moet werken om het tot een succes te maken.
Vanaf augustus 2017 is een werkgroep van 15 medewerkers van diverse eerstelijnszorg- en welzijnsinstellingen in Maastricht en de gemeente Maastricht zich gaan verdiepen in de diverse ICT-programma’s.
Na vijf bijeenkomsten is de keuze van de grote meerderheid gevallen op één ICT-programma waarmee men denkt allen goed te kunnen gaan samenwerken en waarmee bovengenoemde knelpunten worden opgelost.  

Experiment in de blauwe zorg wijken

Op dit moment wordt met de regio Parkstad en Westelijke Mijnstreek bekeken om als regio’s samen te gaan op trekken in dit dossier, omdat dit duidelijkheid en efficiëntie voor de beroepskrachten geeft die regio overstijgend werken.
Daarnaast wordt met de betreffende ICT-ontwikkelaar besprekingen ingezet om te komen tot goede prijs- en werkafspraken.
Voor een samenvatting van dit project, klik hier
 

Contactpersoon

Ingeborg Wijnands-Hoekstra, Senior beleidsadviseur ZIO
Programmateam Blauwe Zorg in de wijk
T: 043 - 350 69 25 / T: 043 - 350 69 13 (secretariaat)
E: i.wijnands@zio.nl

 

 

 

remote-doctor.jpg

Vragenlijsten ingevuld door bewoners in het kader van onderzoek

Sanne Grootjans doet promotieonderzoek naar de Pilot Blauwe Zorg in de wijk. Elke nieuwsbrief vertelt ze over de voortgang van haar onderzoek. In dit bericht vertelt ze kort iets over haar effectmeting.

 Het onderzoek van Sanne bestaat grof gezegd uit twee delen. Ten eerste, het volgen van het gehele proces rondom de implementatie van Blauwe Zorg in de wijk en ten tweede, een effectmeting onder de buurtbewoners van de ‘Blauwe wijken’ en vier controle wijken in Maastricht west. De effectmeting wordt uitgevoerd door middel van vragenlijsten welke met de post worden verstuurd en via de mail. De vragen worden in totaal vier keer afgenomen, verdeeld over drie jaar. De eerste vragenlijsten zijn in juli 2017 verstuurd en 1441 mensen hebben de vragenlijst ingevuld en opgestuurd (zie foto 1). In de vragenlijst wordt gevraagd naar de ervaren kwaliteit van leven, veerkracht, ervaren gezondheid, kwaliteit van zorg en er wordt gevraagd een cijfer te geven aan de verschillende domeinen van Positieve Gezondheid. Het uiteindelijke doel van deze effectmeting is om een compleet beeld te krijgen van de ervaren gezondheid van de wijken aangevuld met de zorg – en welzijnskosten, verdeeld over drie jaar.

Op dit moment worden de antwoorden gepseudonimiseerd (de persoonsgegevens zijn versleuteld) ingevoerd, wat een monnikenwerk is. In  mei/juni wordt de tweede vragenlijst verstuurd naar de bewoners.

Meer informatie zie: https://blauwezorg.wixsite.com/mijnsite

 

postzak3.jpg

Onderzoek gezondheidseffecten van de Groene Loper in combinatie met  Blauwe Zorg in de wijk

Tot voor kort werden vier buurten in Maastricht doorkruist door de snelweg A2. Onlangs is de snelweg ondertunneld en is bovengronds plaatsgemaakt voor een vijf kilometer lange parklaan; de Groene Loper. In dezelfde buurten is gestart met de pilot Blauwe Zorg, waarin inwoners, zorgverzekeraars en lokale overheden krachten bundelen om de positieve gezondheid van kwetsbare inwoners te verbeteren.

Stef Kremers, hoogleraar obesitas van de UM heeft van ZonMw goedkeuring gekregen om het volgende onderzoek te gaan uitvoeren naar de gezondheidseffecten van de Groene Loper in combinatie met onze wijkpilot: INDIGO.

In deze studie wordt onderzocht hoe effectief deze interventies zijn in het verkleinen van verschillen tussen inwoners van Maastricht op het gebied van positieve gezondheid en hoe de twee programma’s elkaar mogelijk versterken. We volgen ook hoe de twee programma’s zijn ingevoerd, en hoe verschillende samenwerkingsstrategieën bijdragen aan het creëren van duurzame verbeteringen in de buurt.

Het onderzoek was oorspronkelijk met name bedoeld om te kijken wat de gezondheidseffecten van de Groene Loper zijn, maar aangezien bij die buurten juist ook onze pilot loopt en zoveel aandacht voor positieve gezondheid is, is besloten om hierop aan te sluiten in dit onderzoek. Dit gebeurt dus ook helemaal in afstemming met Sanne (dus mensen zullen niet dubbel bevraagd worden en dergelijke). Dit onderzoek gebeurt in samenwerking met gemeente Maastricht, GGD Zuid Limburg, en A2-projectbureau.

Officiele titel:
INDIGO: The impact of the Green Carpet and Blue Care in the Maastricht approach to reduce socioeconomic health inequalities.

groene-loper2.jpg

In de wijk aan de slag met Positief Gezondheid

Op 23 en 25 januari 2018 vonden de eerste try-outs plaats van de workshop ‘Positieve Gezondheid en IK Positief Gezond’ in Blauwe Zorg in de wijk bij Trajekt in Wittevrouwenveld in Maastricht. Enthousiaste buurtbewoners en vrijwilligers gingen samen aan de slag met het gedachtengoed en het ‘spinnenweb’ van Positieve Gezondheid. Het was heel bijzonder om met elkaar te praten over persoonlijke situaties en ervaringen. Gezondheid en je gezond voelen bestaan uit zoveel meer ziek zijn of niet ziek zijn. We hebben gepraat over doelen en idealen. Over kwaliteit van leven en levensuitdagingen. Wat zou je nodig hebben om meer invloed uit te oefenen op jouw eigen gezondheid, om je bewuster te worden van je mogelijkheden. Resultaat: inspirerende gesprekken over wat voor jou belangrijk is als het gaat om gezondheid.

Vanaf maart 2018 willen we in alle vier de wijken in Blauwe zorg op frequente basis buurtbewoners en vrijwilligers uitnodigen om aan de (gratis) workshop mee te doen. Wil je meer informatie of je nu al inschrijven stuur dan een mailtje naar kknopper@zorgbelanglimburg.nl.
Wilt u meer informatie over de huidige projecten binnen de pijler Burger aan zet? Klik hier. 

Bent u geïnteresseerd in lezingen, projecten en workshops over Positieve Gezondheid in Limburg mail dan naar positiefgezond@huisvoordezorg.nl.

 

pg in wijk.jpg

Inzet van WMO-zorg bij acute situaties

Op 8 februari 2018 heeft het Dagelijks Bestuur ingestemd met het voorstel om in de vier buurten een Wmo-spoedprocedure te gaan inzetten. Het voorstel is door beroepskrachten uit deze vier buurten ontwikkeld.

Uit de aangeleverde casussen uit het casussenboek kwam naar voren dat bij verschillende situaties een Wmo-spoedprocedure gemist wordt. Daardoor sluit de zorg niet aan bij de vraag van de burger, wordt ondersteuning te laat ingezet, verloopt het herstel trager en wordt meer stress bij de burger veroorzaakt. Met een aantal beroepskrachten zijn de casussen rondom Wmo-spoedprocedures doorgenomen en uitgezocht hoe dat anders had kunnen verlopen als een Wmo-spoedprocedure voor handen was. De werkgroep kwam er achter dat er een Wmo spoedprocedure hulp bij het huishouden bestond, alleen waren de beroepskrachten niet op de hoogte van deze procedure. De werkgroep heeft een voorstel gemaakt om in acute situaties direct de juiste WMO-zorg in te zetten.

Om welke zorg gaat het?

In het kort is het voorstel dat bij levensbedreigende en acute situaties die betrekking hebben op somatische en psychische problemen, zoals het wegvallen van het netwerk/mantelzorg, direct de juiste ondersteuning ingezet kan worden door een aantal geselecteerde beroepskrachten.  Deze Wmo-spoedprocedure wordt van toepassing voor

  • Hulp bij het huishouden (incl. maaltijdvoorziening)
  • Begeleiding (individueel en groep)
  • Dagbesteding en vervoer. 

Welke beroepskrachten krijgen mandaat om de spoedprocedure in te zetten?

  • Wijkverpleegkundigen werkzaam in de vier pilotwijken.
  • Trajectbegeleider dementie;
  • Huisarts;
  • Praktijkondersteuner huisarts.

Verwachte voordelen

  • De beroepskracht die vaak bij acute situaties betrokken is, beoordeelt de situatie en sluit aan bij de behoefte van de (hulp)vrager;
  • Er speelt geen verschil van inzicht meer waardoor zorg sneller ingezet kan worden;
  • Zorg en ondersteuning worden passender
    - Er wordt voorkomen dat problemen verergeren;
    - De (hulp) vrager kan sneller terug naar huis vanuit een opname;
    - Er wordt voorkomen dat de (hulp) vrager niet in de thuissituatie kan verblijven.
  • De Wmo hoeft niet meer binnen twee dagen een huisbezoek af te leggen bij levensbedreigende situaties;
  • De Wmo hoeft niet meer binnen twee weken te beoordelen of er inderdaad sprake is van spoed;
  • De Wmo gaat achteraf toetsen of inderdaad de juiste zorg is ingezet;
  • Zorgaanbieder heeft geen financieel risico bij de inzet van zorg.

Implementatie

  • Alle gemandateerde beroepskrachten in de vier buurten krijgen binnenkort een korte instructie en een lijst van de gecontracteerde aanbieders per zorgsoort;
  • Alle beroepskrachten werkzaam in de vier buurten krijgen informatie via een bijeenkomst;
  • Aan de afdeling Wmo wordt gevraagd om de toetsing van deze procedure bij een paar Wmo consulenten te beleggen;
  • Alle gecontracteerde aanbieders die zorg leveren in de vier buurten, worden op korte termijn geïnstrueerd over deze proef voor de vier buurten.

Evaluatie

De stappen die vermeld staan bij uitleg procedure worden gedurende een proefperiode gemonitord en indien nodig bijgesteld. Na deze proefperiode  worden alle bevinden aan het Dagelijks Bestuur voorgelegd en gekeken of deze procedure stedelijk kan worden geïmplementeerd.
Het voorstel past in het gedachtengoed van Blauwe Zorg in de wijk, onderdeel professional aan zet. 
 

Meer informatie:

  • Beknopte samenvatting klik hier.
  • Voorstel werkwijze Wmo spoedprocedure, klik hier
  • Achtergrond informatie van de werkgroep spoedprocedure, klik hier

Contactpersoon: Bianca Vaessen
Procescoördinator transformatie sociaal domein, Gemeente Maastricht
Programmateam Blauwe Zorg in de wijk
T: 043 - 350 41 04  
E: bianca.vaessen@maastricht.nl

New York 2009 123.JPG

Tussenrapportage Blauwe zorg in de wijk

Het is tijd voor een tussenrapportage over de pilot. Hoe ver zijn we? Wat is er allemaal gedaan en welke projecten lopen nu in de wijken? Het eerste jaar (2016/2017) heeft de bestuurlijke en financiële verankering van de pilot veel aandacht gevraagd van bestuurders en het Programmateam. Dit is nu allemaal vastgelegd en sinds de zomer 2017 is gestart met de voorbereiding en implementatie van de projecten binnen de pilot.
Lees de Tussenrapportage Blauwe zorg in de wijk, van maart 2018 hier.

Het Programmateam Blauwe zorg in de wijk

Het Programmateam Blauwe zorg in de wijk

Positieve gezondheid in de regio

In het blad Praktijk is in december 2017 een interview met Machteld Hubert over Positieve Gezondheid verschenen. “Wat maakt deze benadering met het spinnenweb zo bijzonder? Hoe wordt deze beweging in gang gezet in Limburg?” Binnen het Maastrichtse project "Blauwe Zorg in de wijk" vormt Positieve Gezondheid de rode draad. Ook de POH GGZ in dienst van ZIO werken met het spinnenweb. Lees het artikel hier

machteld.jpg

Folder "Positieve Gezondheid in de huisartsenpraktijk"

De POH-GGZ in dienst van ZIO werken in de gesprekken met cliënten met het concept Positieve Gezondheid. Het invullen van het spinnenweb van Positieve Gezondheid helpt de cliënt inzicht te krijgen in alle deelgebieden van het leven en draagt bij aan een goede vraagverheldering. Met de nieuwe folder kan de cliënt het spinnenweb en zijn/haar veranderwens zelf invullen. Klik hier.

 

positieve gezondheid.png